Bred støtte til S-krav om mere grænsekontrol

Foto: René Lind Gammelmark
Offentliggjort Sidst opdateret

Siden onsdag aften har flygtninge i stor stil fået lov til at passere Danmarks grænser, selv om de ikke har lovligt ophold i landet. Dels fordi Danmark ikke har lov til at tilbageholde flygtninge i længere tid. Dels fordi politiet simpelthen ikke har kapacitet til det, skriver Berlingske.

Strømmen af flygtninge understreger ifølge Socialdemokraterne presset på de grænser, der i forvejen er udfordrede af menneskesmuglere, narkotrafikanter og andre organiserede kriminelle. Og står det til partiet, skal det mejsles ind i den kommende politiaftale for årene 2016-2019, at der skal oprustes på området.

»Vi vil øge antallet af betjente, som arbejder i grænseområderne med at patruljere, standse og efterforske de former for dybt uacceptabel kriminalitet. Og når politiet i øjeblikket bruger mange ressourcer på at håndtere flygtninge, tager det fokus fra de kriminelle. Det er uholdbart,« siger Trine Bramsen (S), Socialdemokraternes retsordfører, som nu præsenterer partiets krav til den kommende aftale om politiets økonomi og prioriteringer.

Den røde tråd i Socialdemokraternes krav er, at borgernes tryghed skal styrkes. Det begynder med sikring af grænserne, i boligområderne med sikring mod blandt andet indbrud og videre til den sofistikerede IT-kriminalitet, som ifølge Rigspolitiets statistikker er et voksende problem.

Men den aktuelle krise dikterer ifølge partiet, at man først sikrer portene ind i Danmark.

»Jeg bliver træt, når den politiske debat om grænsekontrol kun drejer sig om, at betjente skal stå ved Kruså og kigge i bagagerum. Vi lægger vægt på intelligent kontrol med scanning af nummerplader, paskontrol i lufthavnene og kontrol af smuglervarer i havnene. Politiet skal have ressourcerne til de opgaver, og vi kommer ikke uden om at øge antallet af mandetimer,« siger Trine Bramsen.

Aftalen skal forhandles på plads i løbet af efteråret, og forhandlingerne bliver efter alt at dømme vanskelige, fordi riget ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fattes penge. Samtidig står det på grund af politiets overarbejdspukkel efter terrorangrebene også klart, at riget mangler betjente.

Antallet af politifolk er ifølge Politiforbundet blevet beskåret til 10.500. Og et centralt element i politiets og anklagemyndighedens strategi for 2011-2015 er, at politiets arbejde i stigende grad skal være analysebaseret.

Men flere partier indvender, at mandskabet skal øges markant. Dansk Folkeparti kræver for eksempel 2.000 flere betjente, mens de Konservative vil have 1.500 flere. Justitsminister Søren Pind (V) har endnu ikke meldt regeringens position.

Socialdemokraterne afviser at angive, hvor mange flere betjente partiet ønsker til at bevogte i særdeleshed og til at øge trygheden i almindelighed.

»Vi vil have det antal betjente, der skal til for at løse de opgaver, som vi peger på her. Derfor vil jeg ikke starte med at sætte antal eller beløb på. Og nogle af de opgaver, som vi vil have løst, kommer til at bero på beregninger fra politiets side,« siger Trine Bramsen og tilføjer:

»Men vi kommer til at sørge for flere betjente til de stadigt mere komplekse opgaver. Det er hævet over enhver tvivl.«

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen (V), er enig i Socialdemokraternes hovedbudskab om, at Danmarks grænser skal sikres bedre:

»Et af vores mål med politiforhandlingerne er at øge grænsekontrollen. Men om det skal ske på den ene eller anden måde, vil jeg ikke gøre mig klog på. Vi afventer en indstilling fra Rigspolitiet, inden vi beslutter, hvordan pengene bruges bedst,« siger Preben Bang Henriksen.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup (DF), kalder Socialdemokraternes udmelding »bedre end ingenting«:

»Jeg vil gerne kvittere for, at Socialdemokraterne rykker sig i vores retning. Men hvis det skal gøres ordentligt, skal Danmark meddele de andre Schengen-lande, at vi på grund af den aktuelle situation vil indføre fuld grænsekontrol,« siger han.

I en lille uge har flygtninge fra især Syrien og Irak i stor stil krydset den danske grænse illegalt. Et fåtal af dem ønsker asyl i Danmark, og dem som ikke søger asyl ved grænse­stationen i Padborg eller i Rødbyhavn, får politiet sjældent oplysninger som navn og nationalitet på.

I Padborg foretager politiet såkaldte »screeninger« af togene. Da Berlingske torsdag var til stede på stationen, var proceduren, at en håndfuld betjente hurtigt spadserede gennem vognene og foretog en optælling af de personer, som de mente måtte være flygtninge eller migranter. Ingen blev bedt om dokumentation.

I Rødbyhavn er alle internationale tog stadig indstillet, men politiet gennemfører på udvalgte færgeovergange kontrol med dem, som rejser til fods eller i bil. Politiet vil med hjælp fra andre politikredse fortsætte kontrollen med færgernes passagerer inden for rammerne af Schengen, lyder det fra Kim Kliver, politidirektør fra Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi.

Han ønsker ikke at uddybe præcist, hvordan politiet vil foretage kontrollen.

Powered by Labrador CMS