Bred dagpengeaftale på plads
Flere års politisk slagsmål er overstået, og der er nu en aftale på plads på dagpengeområdet, som skaber tryghed og bedre rammer for de arbejdssøgende i Danmark.
Sådan lyder det nærmest samstemmigt fra de tre hovedpersoner bag aftalen, finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) samt partilederne Kristian Thulesen Dahl (DF) og Mette Frederiksen (S).
»Det glæder mig, at vi har kunnet indgå en bred aftale om et meget omdiskuteret emne. Aftalen sikrer, at det bliver mere attraktivt at tage et arbejde, og dermed har vi fået sat et vigtigt flueben og skabt ro om dagpengesystemet. Nu er der trygge rammer, og der er ikke længere et politisk slagsmål,« siger Claus Hjort Frederiksen i Finansministeriet, hvor aftalen er blevet underskrevet.
Nogle anbefalinger er fravalgt
Det var Dagpengekommissionens anbefalinger, der banede vejen for en endelig politisk aftale, men regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har også valgt at fravige fra nogle af kommissionen anbefalinger. Dagpengekommissionen havde anbefalet otte årlige karensdage, men det har været svært for mange af partierne at sluge. Derfor er man landet på tre karensdage, hvor ledige ikke får udbetalt dagpenge.
Aftalepartierne er også enige om at nedsætte dimittendsatsen til 71,5 procent af dagpengemaksimum for ikke-forsørgere. Dimittender vil fremover modtage en dimittendsats svarende til 82 procent af dagpengemaksimum for forsørgere og altså 71,5 procent for ikke-forsørgere i stedet for de nuværende 82 procent uanset forsørgerstatus.
Derudover er der enighed om at tilføre dagpengesystemet 300 millioner kroner ekstra.
»Det er en aftale, der giver et mere trygt system. Socialdemokraterne gik til forhandlingerne med et krav om at få tilført flere penge, og det er lykkedes med denne aftale,« siger Mette Frederiksen.
Glæde i DF
Også i Dansk Folkeparti er man glade for, at der er indgået en aftale sammen med regeringen og oppositionspartiet.
»Dansk Folkeparti havde to klare krav. Genoptjeningsreglerne skulle forbedres og der skulle flere penge til systemet. Begge dele er løst, og jeg er glad for, det er lykkedes med bred enighed. Jeg er også glad for, at Socialdemokraterne har skiftet formand, for jeg har allerede set mere til Mette Frederiksen siden sommer, end jeg gjorde til Helle Thorning i hendes regeringsperiode,« siger Kristian Thulesen Dahl.
De Radikales Morten Østergaard (R) har erklæret, at partiet er med på at tilslutte sig aftalen.