Brandmændenes nye lir er noget helt særligt

Frederiksborg Brand & Redning har fået nye drejestiger. De er specialbyggede, så de også kan indsættes ved Frederiksborg Slot i Hillerød.

Offentliggjort Sidst opdateret

I 1859 udbrændte hele hovedbygningen på Frederiksborg Slot, da en altødelæggende brand brød ud en vinternat.

Det skal ikke gentage sig – og til at hjælpe med at sikre det, har Frederiksborg Brand & Redning netop modtaget helt nye, specialbyggede drejestiger.

For på grund af slottets specielle udformning skal vognene designes anderledes end drejestiger sædvanligvis er.

Det fortæller områdeleder Ole Hermansen fra Frederiksborg Brand & Redning til Newsbreak.dk:

– Det særlige ved dem er, at bredden på køretøjet er og højden er helt speciel. Adgangsforholdene er noget smallere, end vi ellers er vant til. Så vi har fået dem bygget, så de har et udvendigt mål i bredden på 2,40 meter og en maksimal højde på 3 meter, siger han.

Trods de snævre mål kan drejestigerne stadig nå en maksimal højde på 30 meter, og de er også udstyret med alt det seneste nye lir, fortæller en begejstret Ole Hermansen:

– De har en knæk-arm ved yderste stigeled, så man kan komme ud på modsatte side af tagryggen. De er derudover forsynet med en luftbank, så det mandskab der er i kurven kan nøjes med at sætte en slange på – og ikke rende rundt med det store iltapparat på, hvis de skal ind i en bygning, siger han.

Frederiksborg Brand & Redning har modtaget to af de nye drejestiger. Den ene skal stå på stationen i Frederikssund, hvor personalet vil blive undervist i brugen af den torsdag. Den anden i Hillerød, hvor personalet vil blive undervist fredag.

Mange forskellige opgaver til brandbilernes stiger

Newsbreak.dk har tidligere skrevet om brandbilernes stiger.

Redningsstigerne bruges ofte til mange andre opgaver i dagligdagen, da de udgør optimale betingelser for godt arbejdsmiljø og effektiv indsats ved arbejde i højde. Heldigvis er det sjældent at personer skal reddes fra brand via vinduerne.

– Det er noget af det, som mandskabet øver rigtig ofte. Både i gården på stationen og rundt omkring i byen, siger Martin Brix, beredskabsinspektør ved Beredskab Øst, til Newsbreak.dk.

I størstedelen af alle bygninger med personophold er de enkelte rum forsynet med vinduer, som kan fungere som sekundær redningsmulighed, hvis eksempelvis en trappe eller flugtvej er spærret af røg og varme ved brand. Denne åbning fungerer som såkaldt “redningsåbning”.

I terrænniveau vil det være muligt selv at kravle ud, mens brandvæsenets redningsstiger skal anvendes når man kommer højere op.

Indtil 10,8 meter kan det klares med håndstiger, selvom det ofte kan tage længere tid og være forbundet med større risici.

Powered by Labrador CMS