Brancheorganisation for vandværker er bange
Ifølge Rigspolitiet er der styr på tingene.
Aflivede mink bliver i disse dage gravet ned på militære områder i Karup og Holstebro. Det er man nødt til ifølge Rigspolitiet. Det gør ikke bekymringerne mindre hos Danske Vandværker.
Danske Vandværker er brancheorganisation for landets vandforsyninger. Her er der uro over nedgravningen af mink i området mellem Kølvrå by og Gedhus i Midtjylland.
Når de døde dyr skal begraves, bliver der gravet nogle store huller. Dyrene bliver gravet ned i lag af kalk. På den måde vil man undgå, at der spredes smitte fra de døde dyr.
Naturstyrelsen har hjulpet med at finde egnede arealer til de mange mink. I første omgang har man valgt militære områder. Siden begyndte man at grave hullerne, og arbejdet er nu i gang.
Miljøstyrelsen har set på de udvalgte områder. Miljøstyrelsen har sikret, at der ikke er risiko for hverken drikkevand, fredninger og beskyttet natur.
Er alt i orden?
Men hos Danske Vandværker mener man ikke, at der er taget alle hensyn. Her mener man, at nedgravningspladsen i Midtjylland ligger for tæt på Kølvrå Vandværk.
– Jeg har læst i pressen, at alt burde være i orden, eftersom man har brugt kalk i forbindelse med nedgravningen, men kalk har kun en forsinkende effekt, og på sigt vil regnen neutralisere kalken og den forhøjede ph-værdi. Det betyder, at den naturlige forrådnelsesproces af minkene vil fortsætte. Og det er altså meget dårlig nyt for grundvandet. Placeringen af minkgravene er meget uheldig og ganske uforståelig, siger Susan Münster, direktør i Danske Vandværker, i en pressemeddelelse.
Bekymrede borgere
Også i Nr. Felding finder man bekymrede borgere. Det skriver Folkebladet Lemvig. Her nedgraver myndighederne mink mellem Boutrup Sø og Sognstrupvej 17b/19.
– Man fjerner et rekreativt område for hele byen, og hvor folk har private drikkevandsboringer kun 300 meter derfra. Det er helt hul i hovedet. Militærområdet er så stort, at man sagtens kunne have fundet en placering inde midt i det hele og langt væk fra beboelse. Jeg er lidt rystet, siger Per Østergård fra borgerforeningen til Dagbladet.
Hos Danske Vandværker er man også bekymrede for de borgere, der har egne vandforsyninger. Brancheorganisationen oplyser, at sådanne forsyninger findes i relativt lave dybder. Derfor er de særligt udsatte, lyder det fra Danske Vandværker.
En stor logistisk udfordring
Fra Rigspolitiet lyder det, at der er styr på tingene.
– Vi står med en stor logistisk udfordring, når vi skal bortskaffe så store mængder aflivede dyr på meget kort tid. Hensynet til folkesundheden har gjort det nødvendigt at aflive dyrene meget hurtigt, og derfor er vi nødt til at grave nogle af dem ned. Men det gør vi på en måde, så der ikke er nogen risiko for det omkringliggende samfund, siger politiinspektør Uffe Stormly, leder af National Operativ Stab i en pressemeddelelse.
Ingen risiko
Newsbreak.dk har kontaktet Miljøstyrelsen for at få styrelsens kommentar til sagen. TV2 har tidligere spurgt Miljøstyrelsen, om styrelsen “kan garantere, at nedgravningen af mink ikke skader grund- eller drikkevandet, og om de ikke burde have hørt Danske Vandværker, inden de udpegede områderne, hvor minkene skulle begraves.”
Miljøstyrelsen svarede TV2 skriftligt med følgende kommentar:
– Der er ingen risiko for drikkevandet, eftersom vi har sørget for at placere minkgravene udenfor området, hvor drikkevandet dannes.