Bortvist for millionsvindel: Står til flere års fængsel

Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Den nu bortviste bogholder fra Københavns Kommune, der angiveligt har svindlet sig til 17 millioner kroner fra kommunekassen siden 1997, risikerer op til otte års fængsel.

Det oplyser politikommissær Torben Frederiksen fra Københavns Politis afdeling for økonomisk kriminalitet.

»Det er en 49-årig bogholder. Han er sigtet for underslæb, men af efterforskningsmæssige årsager kan jeg ikke komme ind på beløb på nuværende tidspunkt. Men strafferammen er otte år,« siger Torben Frederiksen.

Ifølge en redegørelse til Københavns Kommunes Økonomiudvalg er millionbedrageriet foregået på to forskellige måder og er efterfølgende blevet maskeret via bogføring mellem blandt andet driftskonti og momskonti i kommunens økonomisystem.

»Det kræver i tilfælde, hvor beløbet er over 100.000 kroner, at bilaget skal godkendes af to personer i forening, hvilket den bedragerisigtede medarbejder har omgået. Det vurderes, at den væsentligste del af bedrageriet er foretaget via momskonti, men det er også overvejende sandsynligt at modtagne indtægter på visse områder ikke er tilgået kommunens regnskab,« står der i redegørelsen.

Politikommissær Torben Frederiksen forklarer, at det var en hvidvaskningsindberetning allerede i begyndelsen af september, der førte politiet på sporet af medarbejderen.

»Det var bagmandspolitiet, der modtog en henvendelse, og så gik indgik vi et samarbejde med dem. Vi skyndte os at få en ransagningskendelse, hvorefter vi foretog vi anholdelse af ham og sigtede ham for underslæb. Anholdelsen gik stille og roligt. Han blev anholdt på arbejdspladsen, og indtil videre har han været samarbejdsvillig i forhold til efterforskningen,« siger Torben Frederiksen.

Af efterforskningsmæssige årsager vil politikommissæren ikke udtale sig om, hvordan den bedragerisigtede bogholder indrømmer eller nægter sig skyldig.

»På nuværende tidspunkt har vi ikke noget, der indikerer, at der har været andre medvirkende,« siger han.

Den bedragerisigtede blev løsladt igen efter afhøring 3. september, og ifølge politikommissær Torben Frederiksen regner man med, at efterforskningen er afsluttet i begyndelsen af det nye år.

Lars Weiss (S), formand for Revisionsudvalget i Københavns Kommune, peger på, at en af grundene til, at bedrageriet har kunnet stå på så længe, skyldes, at det er foregået på en meget raffineret måde.

»Som jeg har forstået det på Intern Revision og politiet, så er det gjort meget smart. Der har ligefrem været forfalskede underskrifter og brug af andres elektroniske legitimation til at sikre udbetalingerne. Det har været meget raffineret,« siger han.

Samtidig fortæller direktør i Koncernservice Kasper Schmidt, at der er tale om »en meget betroet medarbejder med dyb viden om kommunens systemer«.

Tre andre medarbejdere har været midlertidigt fritaget fra tjeneste, men kommunens interne revision har konkluderet, at medarbejderne ikke har været involveret i bedrageriet.

Det var en henvendelse fra Københavns Politi i slutningen af august om usædvanligt mange overførsler fra en af kommunens konti til en medarbejders konto, der fik Koncernservice til at iværksætte en undersøgelse.

Powered by Labrador CMS