Børnechefer: Tvang kan være nødvendigt
Skal den negative sociale arv brydes, skal alle børn i institution, siger de kommunale børnechefer.
Skal det lykkes børn i udsatte familier at rykke op ad den sociale rangstige, er det afgørende, at de som helt små kommer i daginstitution.
Formanden for Børne- og Kulturchefforeningen, Eik Møller, ser positivt på Socialdemokraternes forslag om at udvide muligheden for forældrepålæg, så kommunerne kan straffe forældre økonomisk, hvis de ikke sender deres børn i institution.
– Indtil videre har det vist sig at være svært at gøre op med den negative sociale arv, og derfor ser jeg det her som et godt indspark.
– Vi må jo erkende, at der stadig er familier, især med anden etnisk baggrund, som holder deres børn ude af samfundet, indtil de skal i skole. Det er ikke heldigt, siger Eik Møller, der er skoledirektør i Ballerup Kommune.
Den nuværende mulighed for at straffe forældrene økonomisk, hvis deres børn pjækker eller begår kriminalitet, bliver kun sjældent brugt.
Og ifølge Eik Møller skal kommunerne gå varsomt frem, hvis de nu også får mulighed for at trække i familiernes ydelser, hvis de yngste holdes hjemme.
– Tvang er sjældent godt for samarbejdet mellem forældrene og barnets institution. Derfor bliver udfordringen at få forældrene til at forstå, at det er til barnets bedste.
– Hvis det skal hjælpe børnene, er det afgørende, at budskabet serveres rigtigt. Forældrene skal opleve, at kommunen gør det af hensyn til barnet, siger Eik Møller.
Udspillet “Alle skal med” skal vedtages på Socialdemokraternes kongres i Aalborg den kommende weekend.
Foruden det udvidede forældrepålæg indeholder det en stribe initiativer, der skal modvirke, at børn fra ressourcesvage hjem tabes.
Blandt andet skal sygeplejerskerne styrkes, så de i højere grad får fokus på de svage familier. Desuden skal unge usikre forældrepar uden stærkt netværk tilknyttes en frivillig mentorfamilie.
/ritzau/