Børn bliver mobbet til sports-aktiviteter

Foto: Dusan Kostic/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Mange børn bliver mobbet til fritidsaktiviteter.

Det skulle gerne være sjovt at stille skoletasken og hoppe i fodboldstøvlerne, gribe ketsjeren eller crawle om kap i svømmehallen i fritiden.

Men for to ud af ti børn bliver sportsaktiviteten i fritiden overskygget af en knap så hyggelig følelse, nemlig mobning og drilleri.

Det viser en undersøgelse blandt 9-16-årige foretaget af Center for Ungdomsstudier (CUR) for Mary Fonden, Red Barnet, DBU og TrygFonden.

Ifølge Søren Østergaard, der er centerleder ved Center for Ungdomsstudier, giver resultaterne god grund til bekymring.

»Det er problematisk, at to ud af ti børn oplever at blive drillet i forbindelse med idræt, for det betyder, at nogle af dem faktisk stopper med at dyrke idræt,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau og henviser til, at en tidligere CUR-undersøgelse fra 2013 blandt andet viser, at hvert ottende barn er stoppet til en fritidsaktivitet på grund af mistrivsel.

Udover at to ud af ti børn har oplevet mobning på egen krop, viser undersøgelsen, som bygger på interviews og spørgeskemaundersøgelser foretaget i 20 klubber og med cirka 1.200 besvarelser fra udøvere, trænere, instruktører, forældre og bestyrelsesmedlemmer, at 29 procent af de adspurgte børn tilmed har haft følelsen af at blive holdt udenfor.

Mobning foran træner

Dertil viser undersøgelsen, at børnenes drillerier – overraskende nok – primært finder sted, når der faktisk er en træner til stede og oftest i forbindelse med selve træningen. Og det skal der laves om på, understreger Søren Østergaard.

»Den helt store udfordring er at klæde trænere og instruktører på til at se mistrivsel. Det handler ikke om at holde kurser om, hvordan man tackler mistrivsel, men det handler i højere grad om at få integreret – som en del af træneruddannelsen – at trivsel også er en vigtig del af at dyrke idræt,« siger han og fastslår:

»Der skal være fokus på, at vi bliver bedre til vores idræt, men der skal også være fokus på, at vi behandler hinanden ordentligt,«

Denne holdning deler Mary Fondens direktør, Helle Østergaard.

»Børns trivsel i fritidslivet er et område, som ofte bliver overset. Det vil vi gerne ændre på. Vi kan se i undersøgelsen, at der er stor velvilje for at arbejde med trivsel og fællesskab i foreningslivet, men også, at man ikke har konkrete redskaber til at arbejde med det,« lyder det i en pressemeddelelse fra direktøren for Mary Fonden, som derfor har udviklet materiale, der skal give konkret inspiration til at styrke sammenholdet i klubberne.

De netop offentliggjorte resultater i undersøgelsen er blot delelementer af hele Mary Fonden og CURs undersøgelse om trivsel i fritidslivet, som forventes helt færdig i efteråret 2015.

Powered by Labrador CMS