Borgmestre: Flere frivillige i ældreplejen
Frivillige og pårørende skal overtage flere ældreopgaver fra kommunerne, mener mange borgmestre.
Et flertal af de danske kommuner vil gøre mere brug af frivillige og pårørende inden for pleje og omsorg af ældre. Det viser en rundspørge i Jyllands-Posten.
Over halvdelen af de 61 af landets 98 borgmestre, som har deltaget i undersøgelsen, er positivt indstillet over for at lade frivillige og pårørende assistere ældre med for eksempel indkøb eller gåture.
Opgaver som faglig pleje og medicinhåndtering skal fortsat varetages af kommunens ansatte.
– Men ellers bliver det de frivillige, der kommer til at sætte grænsen. De seneste 10 år er grænsen for, hvad der er kommunens opgave, rykket. I dag er det frivillige, der drikker en kop kaffe og tager med på indkøb med ældre. Kommunen gør rent og sørger for den personlige pleje, siger Sofia Osmani (K), borgmester i Lyngby-Taarbæk, til avisen.
Mange kommuner er begyndt at organisere de frivilliges indsats, så borgere med behov for en ekstra hånd bliver matchet med frivillige, som har tid, lyst og overskud til at hjælpe.
Ældresagen er umiddelbart enig i, at frivillige kan være til stor gavn på blandt andet plejehjem, hvor mange beboere jævnligt føler sig ensomme. Sociale højdepunkter som julearrangementer skal frivillige dog ikke stå for, mener Bjarne Hastrup, direktør i ældreorganisationen.
For få uger siden udløste det voldsomme reaktioner, da embedsfolk i Esbjerg Kommune som led i besparelser foreslog at lade det være op til frivillige og pårørende at stå for julearrangementer på byens plejehjem.
Men diskussionen om julefester og graden af frivillighed er udtryk for de udfordringer, som kommunerne har, mener Sønderborgs borgmester, Erik Lorenzen.
De opgaver, som pårørende i tidligere generationer tog sig af, ligger i dag hos kommunerne, men det vil ændre sig, mener han.
– Frivillige kan være med til at fuldende det gode liv for vores ældre, siger borgmesteren til Jyllands-Posten.
/ritzau/