Borgmester: Stramt greb om Grimhøjmoské skal bevares

Foto: Henning bagger/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

En god gerning, gør det ikke alene.

Sådan lyder budskabet fra borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S), efter Grimhøjmoskéen i fredagens udgave af Berlingske får stor ros af Østjyllands Politi for sin indsats mod radikaliseringen af unge.

Stik modsat tidligere år, er der ikke rejst Syrien-krigere fra moskéen i 2014, hvilket Østjyllands Politi giver folkene bag Grimhøjmoskéen en stor del af ære for.

Jacob Bundsgaard er også tilfreds med den positive udvikling, men kampen mod radikalisering i Aarhus-moskéen er langt fra vundet.

»Efter vi har indledt en kritisk dialog med Grimhøjmoskéen, er strømmen af unge mennesker fra moskéen til Syrien og Irak stoppet. Vi har simpelthen ikke kendskab til nogen, som er rejst fra moskéen efterfølgende, hvilket selvfølgelig er tilfredsstillende. Men derfra og til at stå med begge arme over hovedet og juble – der er meget langt,« siger Jacob Bundsgaard og uddyber:

»Det er stadig en moské, der taler demokratiet imod og som kommer med nogle ganske horrible udtalelser. Når der er tale om så alvorlige sager som Syrien-krigere, er vi nødt til at stå fast på, at hvis man ikke er en del er løsningen, så er man en del af problemet,« siger borgmesteren.

At Østjyllands Politi og Aarhus Kommune er i dialog med moskéen og direkte roser den for at bremse radikaliserede unges færd til Syrien og Irak vækker frustration på dele af Christiansborg. Flere borgerlige politikere har udtrykt ønske om at lukke moskéen og i samtlige kroge i folketingssalen lyder der kritiske røster over, at moskéen får direkte ros.

Jacob Bundsgaard kan godt forstå reaktionerne, men han minder igen om, at der er tale om en positiv udvikling og ikke en sejr.

»Jeg kan fint forstå, flere politikere på Christiansborg undrer sig over, at politiet og kommunen roser moskéen, men man skal huske, at vi taler om to ting. Den ene er, det er positivt, at strømmen af Syrien-krigere er stoppet. Den anden er, at det stadig er mennesker med holdninger og værdier, som ligger meget langt fra Danmarks åbne demokrati og retssamfund,« siger Jacob Bundsgaard, der også lover, at Aarhus vil holde et stramt greb om moskéen.

»Vi skal bevare den kritiske dialog med menneskerne bag moskéen. De skal udfordres på deres holdninger og værdier i den offentlige debat. I forhold til at stramme grebet om moskéen, som Christiansborg foreslår, synes jeg, det er fint, med så mange værktøjer, som muligt, i kampen mod radikalisering,« siger han.

Powered by Labrador CMS