Borgmester blev kaldt morder og truet med angreb

Otte gange på et år har kommuner politianmeldt trusler og chikane mod politikere.

Offentliggjort

Citathistore: DK Nyt

13 kommuner har fra august 2023 til august 2024 håndteret sager om chikane og trusler mod en kommunalpolitiker. Otte af sagerne er politianmeldt. 

Det viser en opgørelse fra DK Nyt, som har søgt aktindsigt hos alle landets kommuner.

En af dem, som har oplevet chikane, er Gladsaxes borgmester Trine Græse (S).

Ussel, kornfed kriminel, socialbedrager

“Du er ussel” og “jeg begynder at opfordre til angreb på dig” lød de to første sætninger i en mail, hun modtog i september 2023. I en anden mail blev hun benævnt “den lille kornfede kriminelle og pædofilbeskyttende antidansker, socialbedrager, valgsvinder og morder for zion mafia”. 

De to mails fik til sidst Gladsaxe Kommune til at skride til en politianmeldelse. Et år senere er gerningsmanden endnu ikke fundet.

Det fortæller Trine Græse, som stadig bliver påvirket af at tale om hændelserne.

- Jeg synes, at det er frygteligt ubehageligt, siger hun til DK Nyt.

- Før havde jeg den holdning, at alle skal kunne debattere med mig på de sociale medier, uanset hvem man er. Nu er jeg begyndt at blokere nogle for at passe på mig selv. Så det gør noget ved den demokratiske samtale, at man bliver udsat for den slags.

En af dem, som har oplevet chikane, er Gladsaxes borgmester Trine Græse (S)

Alvorligt problem

Det er Fredensborg, Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Gladsaxe, København, Langeland, Lolland og Rudersdal kommuner, som har politianmeldt chikane og trusler. Ifølge eksperter er det et alvorligt problem.

- Man kan sige det så simpelt, at otte tilfælde med chikane og trusler, hvor kommunerne har politianmeldt det, er otte tilfælde for meget, siger Rasmus Tue Pedersen, professor ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive). 

- Det er helt uacceptabelt, lyder det fra Lotte Bøgh Andersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Et demokratisk problem

De er begge bekymrede over udviklingen og peger på en række konsekvenser som følge af chikane og trusler mod kommunalpolitikere. 

- Jeg har en bekymring om, at kommunalpolitikere, som har oplevet chikane eller trusler, kan være mindre villige til at stille op igen og bidrage til den meget vigtige demokratiske opgave, det er at sidde i et byråd, siger Lotte Bøgh Andersen. 

- Det er et demokratisk problem. Der er en risiko for, at politikerne stopper i politik, hvilket der har været eksempler på de seneste år, siger Rasmus Tue Pedersen.

Powered by Labrador CMS