Borgmester-afgang får følelser i kog
Der er mange følelser og holdninger til Fredericas tidligere borgmesters meget omtalte exit. Ingen er ligeglade.
Man kan i grove træk dele Fredericias borgere ind i tre sindstilstande lige nu: En gruppe er skuffede og forundrede over borgmesterens afgang i utide og efterfølgende møgsager.
En anden gruppe mener, han har fået for hård medfart, og en tredje har ikke meget medfølelse med Jacob Bjerregaard.
En af sidstnævnte er Svend Ove Matthiesen. Han indrømmer blankt, at han ikke er socialdemokrat som den tidligere Fredericia-borgmester, og at det kan farve hans holdning:
– Det lugter langt væk af nepotisme det, der er foregået. Jeg er ikke imponeret. Jeg har også tidligere spurgt, hvor mange kommunaldirektører, der går på en borgmester, siger Svend Ove Matthiesen sarkastisk.
Han hentyder til, at Jacob Bjerregaards fald foreløbig har revet kommunaldirektør Annemarie Schou Zacho-Broe med. Hun er netop blevet fritaget fra tjeneste og sendt hjem, efter at der er sat en advokatundersøgelse i gang af den seneste tids sager i Fredericia Kommune.
Annemarie Schou Zacho-Broe var den tredje kommunaldirektør i Jacob Bjerregaards borgmestertid
Åh nej, ikke igen
– Jeg synes, det er ærgerligt. Jeg havde sådan et godt indtryk af ham. Jeg er overrasket over, at det får sådan en udgang, siger Hanne Iversen.
Hun ærgrer sig også over, at Fredericia Kommune igen har ramt de landsdækkende medier på grund af en række kritisable sager helt som det skete for tidligere venstreborgmester Thomas Banke i 2013.
– Jeg synes også det er ærgerligt, at Fredericia igen skal på landkortet på denne måde. Det har vi egentligt ikke brug for, siger Hanne Iversen.
En populær borgmester
Det hele startede med Ekstra Bladets afsløring i starten af december af et kritisabelt køb af en privat grund. Et køb, der sendte den tidligere borgmester udenom en budrunde. En praksis der i værste fald er decideret ulovligt.
Men allerede nogle dage forinden varslede Jacob Bjerregaard selv, at der var “noget på vej”, da han i et liveinterview med Fredericia Dagblad forklarede sin pludselige, frivillige opsigelse som borgmester til fordel for et job i PR- og Kommunikationsbureauet Advice.
Siden er fulgt blandt andet en sag om Jacob Bjerregaards hustru, der på omdiskuteret vis fik job i det kommunalt ejede havneselskab ADP A/S
Men man skal ikke tage fejl. Jacob Bjerregaard har ikke blot været en enorm populær borgmester. Ja, faktisk blev hans popularitet allerede slået fast, inden han blev borgmester.
I 2011 blev han valgt til Folketinget i Fredericiakredsen, som yderst sjældent giver valg til Folketinget for nogen partier. Jacob Bjerregaard valgte landspolitikken fra allerede efter to år, da Socialdemokraterne skulle vinde borgmesterposten tilbage fra Venstre I Fredericia kommune.
Det skete så godt og grundigt igen takket være kæmpe personlige stemmetal til Jacob Bjerregaard.
Respekt at han tager konsekvensen
Jacob Bjerregaards popularitet er tydelig at mærke på gaden i Fredericia. Hans afgang er en sag, der er på de flestes nethinde, men det er sin sag at stå frem med navn og foto i et medie. De fleste skutter sig i kulden, vil gerne tale med Newsbreak.dk, men vil helst ikke i “avisen”.
En mand i 40’erne, som ikke ønsker sit navn i Newsbreak.dk, synes han har fået en alt for hård medfart.
– Jeg har respekt for, at han selv tager konsekvensen. Men at han skal gå uden løn, som han ellers har krav på! Det, synes jeg, er urimeligt. Der skulle han have kæmpet noget mere, lyder det fra Fredericia-borgeren.
Han undrer sig over, at et gammelt grundsalg skal ramme borgmesteren nu.
– Det er jo flere år siden, og allerede den gang var der skriverier om det. Hvorfor gjorde man så ikke noget ved det dengang? Hvorfor skal han bøde for det nu, undrer manden sig over.
Rimeligt, men træls
En kvinde i 60’erne, som heller ikke ønsker sit navn i medierne, virker forbløffet over sagen. Hun siger, at hun hele vejen igennem har haft et godt indtryk af Jacob Bjerregaard.
– Hvis der har været urent trav, så er det da også rimeligt, han trækker sig. Men ellers synes jeg, det er træls, siger hun.
Yderligere en kvinde, som gerne vil talte med Newsbreak.dk, men ikke have sit navn og billede i mediet, virker nærmest oprørt. Hun forklarer, at hun slet ikke er overbevist om, at der har været noget at sætte en finger på med købet af husgrunden, der startede det hele.
Uanset hvad flertallet af Fredericia Kommunes indbyggere mener, så er fællestrækket for de mange borgere, Newsbreak.dk har mødt og talt med, at alle har en eller anden holdning eller tanke til den stemmeslugende borgmester.