Borgerlige bryder sig ikke om tvungen a-kasse

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Tvunget medlemskab af en a-kasse bliver ikke virkelighed, hvis det står til Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

De tre partier tager samstemmende afstand for en idé fra formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der har sendt sine egne forslag til den kommissionen, som til september skal komme med et oplæg til ændringer af dagpengesystemet.

Ifølge en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået, foreslår Rosenkrantz-Theil blandt andet, at medlemskab af a-kasser gøres obligatorisk, at reglerne fastsættes af arbejdsmarkedets parter, og at staten stopper med at medfinansiere dagpengene – og at pengene i stedet bruges på at sænke skatten på arbejde.

»Det virker som om, der er uenighed om, hvordan fremtiden skal se ud for dagpengesystemet,« siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen (V), med henvisning til, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har udskudt en politisk stillingstagen, indtil dagpengekommissionen kommer med dens redegørelse.

Helle Thorning-Shcmidt slog dog for nylig fast i anledning af 1. maj, at dagpengesystemet ikke er godt nok og skal »nytænkes«. Men meget mere konkret blev det ikke.

Hans Andersen opfatter dog forslaget fra Pernille Rosenkrantz-Theil som socialdemokratisk politik. Rosenkrantz-Theil betegner selv indsparket til kommissionen som »en del af en idéproces«, der ikke skal debatteres som et forslag.

»Jeg vil nu spørge beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), om det her er partiets officielle politik,« siger Hans Andersen.

Dansk Folkeparti vil ikke tage stilling til Pernille Rosenkrantz-Theil idé, men afviser generelt at gøre a-kasser tvungne.

»Vi vil altid opfordre til, at man melder sig ind i en a-kasse. Men det skal være frivilligt, om man gør det,« slår arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) fast.

Joakim B. Olsen (LA), arbejdsmarkedsordfører for Liberal Alliance, synes godt om, at Pernille Rosenkrantz-Theil vil skille det offentlige fra a-kasserne og sænke skatten på arbejde. Men så er enigheden også slut.

»Vi bryder os bestemt ikke om tvungen medlemskab. Jeg tror, det er meget sundt, at a-kasser skal gøre noget for at tiltrække kunder,« siger han.

Powered by Labrador CMS