Borgere kan ikke vende hjem til to bygder efter flodbølge
Et nyt stykke af fjeldet truer med at styrte i havet, og det kan udløse en ny flodbølge.
Grønlands Beredskabskommission vurderer, at det er for farligt for borgerne fra Nuugaatsiaq og Illorsuit at vende tilbage, efter at de to grønlandske bygder blev ramt af en flodbølge for knap to uger siden.
Det oplyser Naalakkersuisut, Grønlands Selvstyre, i en pressemeddelelse.
Et nyt stykke af fjeldet truer med at styrte i havet ved Nuugaatsiaq. Det kan udløse en ny flodbølge.
Varslingstiden i de to bygder er for kort til, at det er forsvarligt at sende borgerne tilbage til Nuugaatsiaq og Illorsuit.
Varslingstiden fra skredet falder. Til det når Nuugaatsiaq er blot otte til ni minutter. Samtidig vurderes bølgen til at nå en højde på fem til 10 meter, skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.
I Illorsuit vil det blot tage en bølge 12 minutter at nå frem.
Det er på den baggrund, at beredskabskommissionen fraråder, at indbyggerne vender tilbage.
Desuden findes der ikke et effektivt og driftssikkert monitorerings- og varslingssystem, som kan bruges under grønlandske forhold, lyder det.
Fire forventes døde
Det var et stenskred, som skabte en flodbølge i Karratfjorden i Vestgrønland.
Indbyggerne i bygderne Niaqornat, Saattut, Ukkusissat, Ikerasat, Qaarsut og i selve Uummannaq kunne allerede lørdag i sidste uge ånde lettet op og vende tilbage til deres hjem.
Mandag oplyste Grønlands selvstyre, at evakueringen af bygden Niaqornat også var ophævet.
Derimod har evakueringen af de to bygder Nuugaatsiaq og Illorsuit altså været opretholdt.
Siden oversvømmelsen 17. juni er der flere gange foretaget eftersøgning med fly, helikopter, skib og gummibåd af fire personer, som er savnet. Men uden resultat, og eftersøgningen blev mandag indstillet.
Politiet har oplyst, at man formoder, at de alle fire er omkommet.
Det bliver i pressemeddelelsen oplyst, at befolkningen fra de to bydger skal inddrages direkte i alle de aktiviteter og overvejelser, der opstår i den kommende tid.
“Det er vigtigt for både kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia og for Naalakkersuisut, at befolkningen fra de to bygder bliver informeret og hørt i en ligeværdig dialog,” lyder det i pressemeddelelsen.
/ritzau/