Bør rygere skynde sig og stoppe nu?
I nabolandet Norge er rygere i risikogruppen for særligt udsatte for coronavirus. Sådan er det ikke i Danmark. "Ikke entydig evidens", lyder det fra Sundhedsstyrelsen.
I Danmark er det Sundhedsstyrelsen, der baseret på tal og fakta, kommer med de anbefalinger til danskerne, som vi bør efterleve. Regeringen har løbende bekræftet, at den træffer beslutninger, der følger de sundhedsfaglige begrundelser.
En af de ting, Sundhedsstyrelsen beskæftiger sig med, er at deklarere, hvilke danskere, der er særligt udsatte i forbindelse med coronavirus. Vi kender de fleste. Ældre over 65, personer med en række sygdomme – herunder lungesygdomme – svært overvægtige og personer med nedsat immunforsvar.
Hos vores naboer har sundhedsmyndighederne valgt at inkludere “rygere” som en risikogruppe på ligefod med eksempelvis svært overvægtige. Sådan er det ikke i Danmark, bekræfter enhedschef Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen.
– Evidensen for, at coronavirus er farligere for rygere, er ikke så entydig. Derfor vil det ikke være passende at tage rygere med i risikogrupperne. Hvis vi skal tage rygning med, så skal der være et entydigt bevis på, at det er særligt farligt for rygere, siger han.
Manglende fokus
Den manglende fokus på netop rygning i myndighedernes kommunikation vedrørende coronavirus og den medfølgende sygdom Covid-19 vækker særdeles stor undren hos blandt andre Stoplinien og Kræftens Bekæmpelse.
Begge steder har man noteret sig en markant større strømning af rygestoplystne danskere, hvis bekymring er forhøjet i takt med, at situationen med coronavirus er blevet mere alvorlig. Flere rygere er simpelthen bange.
– Som ryger er man altså mere udsat, fordi man får dårligere lunger, man tager ofte hånden op til munden, og der er også en større risiko for at blive ramt af en virusinfektion, siger Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse. Han er Projektchef for tobaksforebyggelse.
Flere lægefaglige offentlige institutioner konstaterer på deres hjemmesider, at rygere er mere udsatte for, at blive ramt af almindelig influenza. Blandt andet fordi, fimrehår og slimhinder bliver ødelagt – og det er den naturlige barriere mod infektioner.
Fylder ikke ret meget
Selv om der tales meget om coronavirus og smitte, så fylder rygning og rygestop ikke meget i debatten. I hvert fald ikke i det offentlige Danmark. Medierne er mere flittige til at tale debatten op, og budskabet om, at rygning og coronavirus er en dårlig kombination, er nået ud til danskerne.
Hos Kræftens Bekæmpelse noterede man en stigning på 77 procent i søgningen mod det webbaserede rygestop for voksne, E-kvit. Flere faktorer spiller ind, men Niels Them Kjær mener, at coronafrygt er en af dem. Den holdning bakker Henrik Wiben op om. Han er leder af Stoplinien. Et rygestop-tilbud i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
Wiben mener heller ikke, at der er nok myndighedsfokus på, at det nok er et meget godt tidspunkt at kvitte cigaretterne på. Der er bred enighed om, at de første helbredsmæssige forbedringer opstår ganske kort tid efter et rygestop.
– I betragtning af, at der er så mange rygere i Danmark (23 procent, red.), så synes jeg bestemt ikke, der er ret meget fokus på, at rygestop vil kunne være en god hjælp for at undgå smitte. Det fylder ikke meget i myndighedernes oplysninger, siger han til Newsbreak.dk.
Det bekræfter Niels Sandø fra Sundhedsstyrelsen. Han siger “vi har ikke omtalt rygestop i sammenhæng med coronavirus”. Igen handler der om, at der skal være entydig evidens, og det er der altså bare ikke.
Mystisk undersøgelse
Bliver rygere så oftere smittet af coronavirus? Det er svært at svare på, og for tiden har en fransk undersøgelse vakt en del opsigt. Franske forskere undersøgte knap 500 patienter smittet med coronavirus, og resultatet lød, at rygerne faktisk ser ud til at være bedre rustet mod smitte.
I undersøgelsen fremgår det, at kun 5,3 procent af den samlede gruppe patienter ryger til daglig. Den fanske andel af daglige rygere er dog på 25,4 procent. Altså er der en klar underrepræsentation af franskmænd, der ryger til daglig.
Uanset hvad undersøgelsen end måtte vise, så ændrer det naturligvis ikke ved det faktum, at rygning er ikke bare usundt, men også farligt. En af de førende danske sundhedseksperter indenfor rygning, professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger, har tidligere påpeget, at tidlig forskning peger på, at rygere er i større risiko for at blive alvorligt syge, såfremt de smittes.
– Vi har et ansvar i at informere om dette. Vi kan isolere os, vaske vores hænder og spritte af, men det ser ud som om, at rygning har en stor indflydelse på prognosen. Derfor mener jeg, man bør informere rygerne om, at der er særlig stor gevinst ved et rygestop i disse tider, sagde hun til Dagens Medicin i slutningen af marts.
Lad være med at ryge
Hos Sundhedsstyrelsen er man altså ikke parat til decideret at advare mod rygning – som effektivt middel mod at bekæmpe coronasmitte – men Niels Sandø siger dog, at det er en helt anden sag, hvis man først er blevet smittet.
– Det, vi ikke kan sige, er, at rygere har nemmere ved at blive smittet, men det er til gengæld skidt, hvis man udvikler covid-19 som ryger. Hvis du har dårlige lunger i forvejen, så er covid-19 skidt, siger Niels Sandø.
Selv om det ikke ser ud til, at rygere bliver en tydeligt defineret risikogruppe, som det er i Norge, så vil enhedschefen da gerne slå et slag for rygestoppet alligevel.
– Ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt er det altid en god idé at stoppe med at ryge, siger han.
Ikke overraskende bakkes han op af Kræftens Bekæmpelse, Stoplinien og Charlotta Pisinger.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, Region Hovedstaden, Kræftens Bekæmpelse, Helsenorge,