Bør du forbyde plastik i dit køkken?

I USA siger børnelæger ja. Svaret er et andet i Danmark.

Hvis du tænker dig om og følger retningslinjerne, kan du godt bruge plastik i køkkenet. Genrefoto KLIK og se hvad du IKKE må proppe i mikrovølgeovnen.
Hvis du tænker dig om og følger retningslinjerne, kan du godt bruge plastik i køkkenet. Genrefoto KLIK og se hvad du IKKE må proppe i mikrovølgeovnen.
Offentliggjort Sidst opdateret

En forening af amerikanske børnelæger, der har 67.000 børnelæger som medlemmer, fraråder amerikanske børnefamilier at bruge plastik i køkkenet på flere af de måder, de fleste danskere nok allerede bruger plastik på.

Advarslen blev offentliggjort i sensommeren 2018, og her kunne man læse, at der kan spilde farlig kemi fra plastikredskaber over i maden under tilberedelsen.

Ifølge foreningen er særligt børn i fare for på den måde ufrivilligt at få ekstra tilsætningsstoffer i deres kost, kost de under ingen omstændigheder bør spise.

Hvordan står det til i Danmark?

Der er på mange måder tale om en foruroligende læsning, og Newsbreak.dk har forhørt sig hos Miljø- og Fødevareministeriet for at finde ud af, om danske børnefamilier bør følge de samme retningslinjer, som de amerikanske børnefamilier opfordres til at følge.

Foreningen anbefaler først og fremmest, at børnefamilier helt og holdent lader være med at bruge plastik i køkkenet. I stedet bør man bruge alternativer, i form af glas og stål.

Bruger man alligevel plastik i køkkenet, bør man undlade at varme plastik med fødevarer i op i en mikrobølgeovn. Man bør heller ikke vaske plastik op i en opvaskemaskine.

Foreningen anbefaler familierne at droppe brugen af plastik, fordi der ellers er fare for, at børnene får stoffer som BPA og ftalater i deres mad.

Artiklen fortsætter under videoen

BPA er et stof, der bliver brugt til at hærde plastik, mens ftalater bliver brugt til at gøre plastik fleksibelt, og ifølge foreningen bør man altså passe meget på hård plastik såvel som blød plastik, for børnenes skyld.

Men kan det nu også være rigtigt, set med danske øjne?

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet er plastik en af de mest velregulerede typer af fødevarekontaktmaterialer i EU, og Miljø- og Fødevareministeriet oplyser til Newsbreak.dk, at der i alle EU-lande er krav om, at det, der kaldes fødevarekontaktmaterialer, altså beholdere og kopper, og lignende, skal være sikre.

Der må med andre ord ikke ske den afsmitning af smag, lugt og stoffer i sundhedsskadelige mængder, som foreningen af amerikanske børnelæger omtaler.

Hvad skal du så gøre?

Det forudsætter selvfølgelig, at man ikke stopper en plastikbeholder, der ikke må komme i en mikrobølgeovn, i samme ovn, men følger man retningslinjerne, bør der altså i EU-regi ikke være problemer med plastik i køkkenet.

Hvad angår BPA er Newsbreak.dk blevet informeret om, at Miljø- og Fødevareministeriet i kontrol med BPA ikke har set problemer med afsmitning til eksempelvis drikkevarer. BPA bruges ofte til klar og hård plast, og dermed forekommer brugen ofte i drikkebeholdere. Hvad angår ftalater oplyser Miljø- og Fødevareministeriet, at der tidligere har været problemer med afsmitning af ftalater fra husholdningsfilm til fede fødevarer, men ftalater bruges sjældent i produktion af husholdningsfilm i dag.

For dig som forbruger betyder det, at du trygt kan benytte plastik i dit køkken, hvis du benytter dig af produkter købt i EU, eksempelvis i et tilfældigt dansk supermarked, og hvis du ellers overholder de retningslinjer for, hvad du må og ikke må proppe i mikrobølgeovnen.

Powered by Labrador CMS