Boligkøbere skal vogte sig for sorte penge
Andelsboliger bliver revet væk i øjeblikket, og ofte kræver sælgere penge under bordet. Boligøkonom og andelsboligmægler er bekymrede.
100.000 kroner for en gammel sofa. 50.000 kroner for et køleskab eller 10.000 kroner ekstra for de blomstrede gardiner i soveværelset. Det kan være de penge, man som køber skal lægge for at sikre sig en attraktiv andelsbolig.
I takt med, at priserne på ejerlejligheder er steget, er interessen for de billigere andelslejligheder eksploderet. Det har fået mange købere til at kræve penge under bordet.
Det siger Martin Østengaard, direktør i Andelsbutikken i Frederiksberg.
– Vi ved, det er et kæmpe problem, men det er svært at få folk til at stå frem med navns nævnelse. I Andelsbutikken har vi selv på skrift, at en kunde er villig til at give én million ekstra for en meget attraktiv lejlighed på Frederiksberg, siger han til Newspaq.
Også Lise Nytoft Bermann, boligøkonom hos Nordea, frygter, at den høje efterspørgsel på andelsboliger, sammenholdt med den lovbestemte maksimalpris for andelsboliger, fører til penge under bordet.
– Vi kan se, at en del boliger handles til maksimalpris. På den baggrund kan man godt frygte en situation, hvor der skal en bonus til, før man kan få lov at overtage en given andelsbolig, siger hun til Newspaq.
Lise Nytoft Bergmann advarer generelt mod at give penge under bordet.
– Det er ulovligt, og man er ikke sikker på at få pengene igen på det tidspunkt, hvor man skal sælge. Derfor skal der lyde en klar opfordring til at lade være med det, siger hun.
Maksimalpriserne på andelsboliger er fastsat ved lov og er typisk baseret på den offentlige ejendomsvurdering. Lise Nytoft Bergmann er skeptisk over for priserne, ikke mindst fordi en andelsforening er forpligtet til at tage en enhedspris for lejligheder i samme størrelse.
– Det betyder, at en stuelejlighed, hvor bussen holder lige udenfor, og man kan kigge ind, koster det samme i maksimalpris som en 5. sals lejlighed med god udsigt. På et frit marked havde det ikke været sådan, siger hun.
Martin Østergaard, direktør i Andelsbutikken i Frederiksberg, er også skeptisk over for de politisk bestemte maksimalpriser.
– De offentlige ejendomsvurderinger kan være helt i skoven, og så ender vi med de her meget lave andelsværdier, hvor der kommer sorte penge i spil. Det er en helt naturlig følge af, at der er en overefterspørgsel. Derfor skal priserne sættes fri, siger han.
Newspaq