Bolig: Danskerne er ikke til at rokke ud af stedet
Danskerne er ikke sådan at rokke. Når først vi har bosat os i et område, flytter vi kun nødigt mere end nogle få kilometer væk.
Turen med flyttelæsset er kort, når danskerne skifter bolig. Vi rykker os nemlig ikke ret langt fra vores tidligere bopæl, når først vi har slået rod i en by. Det viser en interviewundersøgelse, som Nybolig har foretaget blandt næsten 600 danskere, som aktuelt er på jagt efter en ny ejerbolig.
Omtrent hver 10. boligsøgende vil kun flytte inden for en radius af blot 2 km, næsten hver tredje ønsker en bolig mindre end 3 kilometer fra den nuværende – og for mere end halvdelen af de boligsøgende er grænsen 10 km eller mindre. Kun 13 pct. er villige til at flytte mere end 50 km væk fra, hvor de bor nu, viser Nyboligs undersøgelse.
– Det handler om tryghed. Vi vil gerne blive i de vante opgivelser tæt på familie, venner, netværk og job. Det giver ro i tilværelsen at være forankret et sted, man kender godt, og hvor man føler sig hjemme. Især for børnefamilierne er det vigtigt at blive i lokalområdet, så børnene undgår at skifte skole og daginstitution. For nogle betyder det, at de skal pendle langt til jobbet, men det betyder mindre, forklarer Nyboligs pressechef, Kim Pauli.
Nyboligs analyse falder godt i tråd med en undersøgelse, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har lavet om danskernes flyttemønstre. Den viser, at halvdelen af befolkningen bor i cykelafstand fra den plet, hvor de er født, og at kun 9 pct. er flyttet mere end 150 km væk fra deres fødeegn.
– I gennemsnit flytter danskerne hvert 14. år. Folk i ejerboliger beholder deres hjem lidt længere, nemlig i omtrent 19 år, mens folk i andels- og udlejningsboliger flytter lidt hyppigere – mellem 7 og 10 år går der mellem hver flytning. Danskerne bestiller med andre ord ikke flyttebil særlig ofte, og når de endelig gør det, kører de ikke ret langt med flyttelæsset. Vi er en nation af hjemmefødninger, siger Kim Pauli.