Blod fra øboere er for dyrt: Blodbus under sparekniven
Det er dyrt at tappe blod fra beboere på Ærø, og derfor står en blodbus nu til at blive sparet væk
Fyns Amts Avis skriver, at det kan nærme sig sidste gang, at ærøboerne ligger på briksen med en nål i armen i blodbussen, der kommer til øen cirka ni gange om året. Region Syddanmark skal nemlig spare 120 millioner væk på sundhedsområdet i 2015 og 168 millioner årligt i årene efter.
Her er besparelser på blodbusserne en del af sparekataloget, der tages op i et møde i regionsrådet den 23. februar. Ifølge overlæge på Odense Universitetshospital Kjell Titlestad bliver der mindre behov for blod i fremtiden.
– Blodforbruget er faldet i Danmark i de seneste år, og man har derfor ikke brug for så mange tapninger, forklarer han.
Derudover mener han ifølge Fyns Amts Avis, at ærøblod er dyrere i både tid og penge end resten af det fynske blod.
– Det er de ærøske tapninger, der er dyrest, fordi der er længere transporttid og færgebilletter, der ikke er helt billige, uddyber han til avisen.
Kjell Titlestad ærgrer sig dog over, at et godt donorkorps på Ærø kan gå tabt, og han håber, at bloddonorerne vil komme forbi de faste tapningssteder i Svendborg og Odense eller finde blodbussen i andre byer.
Utilfredse øboere
Bloddonor og kommunalbestyrelsesmedlem på Ærø Karin Thumilaire er ikke tilfreds med nyheden.
– Jeg er overrasket og smadderærgerlig over det, siger hun til Fyns Amts Avis.
For medlem af Kultur- og Socialudvalget Inga Thomas er den mulige besparelse også en nyhed.
– Det vil jeg være rigtig ked af, hvis det sker. Med sundhed som sådan er vi inde i en voldsom centralisering, hvor man samler den i større og større enheder – uden hensyntagen til, at vi er et land med store geografiske forskelle, forklarer hun til avisen.
Karin Thumilaire kalder besparelsen både grotesk og unødvendig.
– Det er fuldstændig grotesk, fordi vi kan ikke tage en dag fri fra arbejde for at tage til Fyn og blive tappet, siger kommunalbestyrelsesmedlemmet.