Bliver tøjet ikke rent? Så klam er vaskemaskinen
En beskidt vaskemaskine lyder helt urealistisk, når den nærmest er i brug dagligt. Men faktisk kan vaskemaskinen give dit tøj en dårlig lugt og i værste tilfælde ødelægge det.
Vasker din vaskemaskine ikke rent? Frygt ej, vi har samlet svar på, hvad det kan skyldes og ikke mindst, hvad du kan gøre for at komme problemet til livs igen – allerhelst uden at skulle investere uhyrlige summer i nærmeste hvidevarehandel.
Der er meget mere til en vaskemaskine, end blot at putte sæbe i og trykke tænd for maskinen. Det er nemlig sådan, at en vaskemaskine sagtens kan være møgbeskidt, selv om den jævnligt kører med vand og sæbe.
– Der kan ophobe sig både skidt og slam, og opstår der bakterievækst, vil det lugte, forklarer Anne Grete Rasmussen, som er husholdningsøkonom og rengøringsekspert hos Videncentret Bolius.
Snavset kan komme fra det tøj, du har vasket, og der kan ligeledes sætte sig kalkbelægninger forskellige steder i maskinen, hvor bakterierne kan formere sig.
Nogle steder vil det være synligt – for eksempel i sæbeskuffen, i gummibælgen eller inde i tromlen – men det kan lige så godt sidde steder, der er skjult for det blotte øje.
– Det kan sidde uden på tromlen, i nålefælden eller i små kroge og huller forskellige steder i maskinen, siger Anne Grete Rasmussen.
Og det er svært at undgå, at bakterierne formerer sig i maskinen, forklarer rengøringsekspert Louise Grønhøj fra rengøringsuniverset BasicClean.dk.
– Mikroorganismer har gode vækstbetingelser i varme og fugtige miljøer, siger hun og tilføjer, at man kan forringe vækstbetingelserne ved altid at have lågen stående åben, når maskinen ikke er i brug.
Genstridige problemer
Oplever du at lugten bliver ved med at drille, så er der en lang række ting – der er simple, som du kan gøre.
– Man skal starte med at se på, hvilke vaskeprogrammer man kører, siger Louise Grønhøj.
Særligt én vane gør, at din maskine kan begynde at få problemer. Hvis du kun vasker korte vaske på 30 grader, er det sandsynligvis her, problemet ligger.
– Det er miljøvenligt, men ikke godt for maskinen, som har brug for at blive vasket igennem, konstaterer hun.
Så kør en kogevask på 90 grader i hvert fald en gang om måneden og gerne oftere. Du kan køre en tom vask, men du kan også sagtens smide håndklæder, karklude og viskestykker i, uden at de tager skade af de høje temperaturer.
– Det har de faktisk også rigtig godt af, siger Louise Grønhøj.
Er maskinen kalket til?
Er det kalkbelægninger, der er kilden til lugten, kan du købe adskillige dyre midler til at klare tricket. Men du kan også sagtens nøjes med at bruge almindelig citronsyre.
– De test, jeg har lavet, har vist, at det sjældent kan betale sig med de dyre midler. Og samtidig vil det ofte ikke være særlig miljøvenligt, siger Anne Grete Rasmussen.
– Det er til gengæld utrolig effektivt at køre en 30 graders vask med 1-2 deciliter citronsyre en gang imellem, tilføjer hun.
Virker det ikke, fordi der er tale om lugtgener fra eksempelvis gammelt fedt eller olie, der har sat sig i maskinen, kan du prøve at køre en vask med brun sæbe i stedet, anbefaler Louise Grønhøj.
Pas også på opvaskemaskinen
Det er dog ikke kun din vaskemaskine, der er følsom over for, hvad du putter i den. Du skal nemlig også tænke over, hvad du sætter i opvaskemaskinen. Der er mange, at de ting, du bruger i din hverdag i køkkenet, der sket ikke kan tåle at komme i opvaskemaskinen.
Vil du vide mere om, hvad det er, du skal vaske op i hånden, så læs denne artikel: Opvaskemaskine – her er 10 ting, du aldrig må sætte i den.