Bliver du forkølet, hvis din næse er kold?

Der er god grund til at holde dig varm - også om næsen - for at undgå at blive smittet med en rigtig efterårs- og vinterklassiker.

Offentliggjort Sidst opdateret

Snøft, nys og en løbende næse. Det er børnelærdom, at forkølelse smitter som dominobrikker, der vælter på stribe.

Men ifølge “Patienthåndbogen” er det kun godt halvdelen af dem, der bliver smittet med virus, der rent faktisk udvikler en forkølelse.

Det kan blandt andet hænge sammen med næsens temperatur, siger Bente Klarlund, som er klinisk professor ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

– Jeg har altid selv troet, det var noget pjat, at man blev syg af at blive kold. Det er jo virus og bakterier, der giver infektion, siger hun og fortsætter:

– Og det er også stadig rigtigt. Men forskningen viser, at forkølelses- og influenzavirus tager nemmere fat og giver en infektion, hvis man er kold. Så bliver immunsystemet ligesom lammet, og virus kan bedre trænge ind og gøre os syge.

Det samme forskningscenter har også lavet et forsøg, hvor de fik nogle af forsøgsdeltagerne til at sidde med fødderne i koldt vand. Deltagerne fik infektion ind gennem næsen, og her fik dem med fødderne i koldt vand i højere grad infektioner.

– Det passer jo ikke helt med teorien om den kolde næse. Så jeg siger, at man skal holde både fødder og næsen varm i en kold tid, siger Bente Klarlund.

-Ikke stensikkert

Det videnskabelige belæg for næseteorien er på nuværende tidspunkt ikke tungt nok til, at professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan vil sætte sine penge alene på den faktor.

– Det er meget sandsynligt, men ikke bevist i en grad, hvor det er stensikkert, siger Søren Riis Paludan og fortsætter:

– Nogle mener, at hvis næsen er kold, er slimhinderne mere tørre, og så forsvinder noget af det forsvar, der ligger i slimhinderne. En anden hypotese er, at nogle immunreaktioner foregår langsommere, når kroppen er koldere.

Men om du udvikler en forkølelse, hænger også sammen med dosis og immunforsvar, fastslår Søren Riis Paludan.

– Det betyder noget, hvor meget du bliver eksponeret for virus. Er der for eksempel en, der nyser dig lige i hovedet, siger han og fortsætter:

– Og så har det betydning, om dit immunsystem fungerer ordentligt. Om vinteren er det altid en god idé at være polstret i forhold til vitaminer. Og det gælder egentlig bredt over hele paletten. Så man kan tage en vitaminpille.

Til spørgsmålet om, hvorvidt du kan holde en forkølelse fra døren ved at holde næsen varm, er der ikke et entydigt svar.

– Vi er nærmest i husmorrådsbutikken, men måske. Der er ikke nogen evidens imod det, så det skader ikke, siger han.

I galleriet ovenfor kan du se, hvad der virker mod forkølelse, og hvordan du forebygger sygdommen.

Powered by Labrador CMS