Blind kvinde: Jeg kan ikke få hjælp
En blind kvinde er for gammel til at få hjælp, men havde hun søgt, inden hun blev 67, havde hun kunnet beholde sin ledsagerordning.
Det kan ikke altid betale sig at vente med at søge hjælp, til man rent faktisk har brug for den. Det fandt en 73-årig blind kvinde fra Esbjerg ud af, da hendes mand døde for nogle år siden. Det skriver DR Syd.
Indtil mandens død havde han nemlig hjulpet hende og været hendes øjne i hverdagen. Da kvinden ikke længere havde ham til at støtte sig, søgte hun derfor Esbjerg Kommune om hjælp. Men kommunens svar var, at hun var blevet for gammel til at søge om en ledsagerordning.
Blinde, der har brug for hjælp til at komme ud af huset, kan søge om ledsagerordning. Men skal man have hjælp fra en ledsager, så skal man ifølge serviceloven have søgt hos kommunen, før man fylder 67 år.
Den nu 73-årige kvinde var 68, da hun mistede sin mand og søgte altså om ledsagerordning et år for sent.
– Vi havde hinanden, så vi talte ikke om at søge hjælp. Det var jo ikke aktuelt før, siger hun.
Har brug for hjælp for at komme ud af huset
Kvinden, der ikke ønsker sit navn offentliggjort, blev svagtseende som 60-årig. I dag er hun blind på det ene øje og har kun fem procent af synet på det andet øje. Derfor har hun brug for hjælp, hvis hun skal ud af huset.
– Jeg vil gerne ud og gå og møde nogle mennesker. Komme ud og mærke og fornemme noget andet end bare at sidde hjemme. Det ville være rart at få bare en lille smule hjælp, siger hun.
– Det er meget ydmygende, at man slet ikke kan få noget hjælp, tilføjer hun.
Havde kvinden søgt, inden hun blev 67, havde hun kunnet beholde sin ledsagerordning, selv om hun blev folkepensionist.
Hos Dansk Blindesamfund mener man, at det er et stort problem, at man kun kan få ledsagerordning, hvis man søger, inden man når folkepensionsalderen.
– Det er jo helt galt. Vi synes, der er tale om grov aldersdiskrimination, siger næstformand i Dansk Blindesamfund John Heilmann.
– Det er jo ikke sådan, at bare fordi man fylder 67, så har man ikke brug for hjælp. Man har jo stadig brug for at komme ud af huset, selv om man ikke er på arbejdsmarkedet længere, siger han.
John Heilmann skønner, at godt 7000 medlemmer i Dansk Blindesamfund er ramt af problemet.
– Og i virkeligheden er der tale om et større tal. For der er jo også svagtseende, som ikke er medlem af Dansk Blindesamfund, som bliver ramt af problemet, siger han.
Dansk Blindesamfund vil derfor arbejde for en lovændring.
Svagtseende og blinde kan ifølge serviceloven få hjælp til at komme omkring gennem en ledsagerordning. Ordningen giver mulighed for at ansætte en person i 15 timer per måned. Det kan være for at klare praktiske ting uden for hjemmet eller for eksempel for at komme en tur i biografen eller ud at gå ved vandet. Ordningen skal søges, inden man når alderen for folkepension.