Blå blok: Terror skal koste statsborgerskabet
De borgerlige partier vil stramme lov, så deltagelse og støtte til terror i højere grad koster statsborgerskab
Et farvel til statsborgerskabet og en udvisning af Danmark. Det skal i langt højere grad være straffen, hvis man bliver dømt for terror, mener de fire partier i blå blok.
Onsdag fremlægger Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative et fælles udspil, der blandt andet skal dæmme op for danske unges lyst til at kæmpe for Islamisk stat, siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.
– Der skal indføres nogle sanktioner, som virkelig virker præventivt. Det er blandt andet, at man tager statsborgerskabet fra folk, der kæmper for Islamisk Stat og dermed i virkeligheden imod Danmark, siger Kristian Thulesen Dahl til Ritzau.
Danske retssale har flere gange dannet ramme om terrorsager. Og torsdag sker det igen, når Retten på Frederiksberg afsiger kendelse om skyld i sagen mod Sam Mansour, der er tiltalt for at propagandere for blandt andet al-Qaeda.
I den sag går anklagemyndigheden efter, at Sam Mansour skal miste sit statsborgerskab. Det er sket med henvisning til, at der er bestemmelser i indfødsretsloven, der giver mulighed for at få en domstol til at ophæve Sam Mansours danske statsborgerskab.
Spørgsmål: Allerede i dag kan deltagelse i terror koste statsborgerskabet. Hvad er det nye i jeres forslag?
– Jeg mener faktisk ikke, at man i praksis fratager statsborgerskabet. Det er også et spørgsmål om, hvordan vi lovgivningsmæssigt sætter barren med hensyn til, hvornår det skal kunne lade sig gøre at fratage statsborgerskabet.
– Der skal vi som lovgivere fastsætte, hvor meget anklageren skal kunne sandsynliggøre, at en person har deltage i terror, før det koster statsborgerskabet. For os virker det, som om man siger, at man har en bestemmelse, men i praksis virker det ikke, mener Kristian Thulesen Dahl.
Han lægger op til, at lovbestemmelserne på området skal strammes, men de fire partier har endnu ikke fastlagt detaljeret, hvordan bestemmelserne skal strammes.
Spørgsmål: Er det eksempelvis nok, hvis man er rejst til Syrien og sender en Twitter-besked om, at man kæmper for Islamisk Stat?
– Det er de ting, der forhandles om, og det er svært at vide, hvordan det falder ud. Vi gør alt, hvad vi kan, for at det bliver så reelt så muligt, så det kan bruges i den praktiske verden. Og så må vi se, hvor langt vi kan komme med regeringen, siger Kristian Thulesen Dahl.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) åbnede i november forhandlinger med Folketingets partier for at få opbakning til en plan, der skal stoppe unge fra at drage i hellig krig og vende radikaliserede tilbage.
/ritzau/