Blå blok indgår aftale om landbrugspakke
30 initiativer inden for fødevare- og landbrugsområdet er faldet på plads. S og R forlod forhandlingerne sent.
Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative indgået en aftale på fødevare- og landbrugsområdet.
Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.
Socialdemokraterne og De Radikale forlod forhandlingerne sent mandag aften, hvor aftalen faldt endelig på plads.
Der er i alt 30 initiativer i den samlede pakke. Blandt andet kommer der en helt ny miljøregulering, der vil være fuldt udbygget i 2021.
“Moderne regulering”
Med aftalen er grunden lagt “til fornyet vækst i landbruget”, og den giver samtidig “et grønt plus til miljøet” ifølge miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).
– Med aftalen siger vi farvel til gammeldags regler og indfører en moderne regulering, som ikke tidligere er set i Danmark. Jeg håber, at landmænd og banker nu trygt går i gang med at investere i fremtiden, siger ministeren i en pressemeddelelse.
Partierne bag aftalen understreger blandt andet, at landmænd fremover ikke skal mødes af de samme miljømæssige krav, men at der i stedet skal kigges konkret på, om et landbrug ligger tæt på eksempelvis et sårbart vandområde eller langt fra. Kravene vil så være forskellige fra landmand til landmand.
– Det er slut med, at alle landmænd skal reguleres ens. Fremover vil miljøreguleringen være målrettet og baseret på den nyeste viden, siger Dansk Folkepartis René Christensen, formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
LA: Faglighed frem for følelser
Mette Bock, der er landbrugsordfører for Liberal Alliance, kalder aftalen for et “paradigmeskift for dansk landbrug”.
– Med denne aftale vender vi ganske enkelt kasketten. Vi sikrer, at der kommer en mere målrettet regulering, at fokus flyttes fra modeller til målinger, og at reguleringen af landbruget baseres på faglighed i stedet for følelser, siger hun i en skriftlig kommentar.
Hos De Konservative er der glæde over indholdet om vandløb i aftalen.
– Det er i aftalen slået eksplicit fast, at vi kun efter en grundig miljøvurdering giver lov til at oprense afvandingskanaler uden miljømæssig værdi, og det var meget vigtigt at slå fast, så vi ikke forringer vandmiljøet og biodiversiteten, siger landbrugsordfører Rasmus Jarlov.
Sidste år beskæftigede fødevaresektoren i Danmark 140.000 personer og eksporterede for 148 milliarder kroner ifølge Miljø- og Fødevareministeriet.
Den nye aftale bidrager samlet set med omkring en milliard kroner i det strukturelle bruttonationalprodukt.
/ritzau/