Bios om markant ambulancemangel: Det sker ikke igen
Det er velkendt, at det hollandske ambulanceselskab Bios, der overtog ambulancekørslen i store dele af Region Syddanmark fra Falck 1. september, har svært ved at skaffe reddere nok til at få vagtplanerne til at hænge sammen.
Senest er det kommet frem, at der på enkelte dage har manglet markant mere mandskab end hidtil kendt. 1. oktober var mandskabet eksempelvis så begrænset, at der manglede seks ambulancer og tre akutbiler i den daglige drift i regionen.
»Vi lider stadigvæk en smule af mangel på reddere. 1. oktober var der nogle lokale udfordringer med sygdom på dagen samt en ny oktoberplan, der blev sat i værk. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt og beklageligt, men vi har både før det og sidenhen leveret en stabil drift med de beredskaber, vi skal, og efter de aftaler, der ligger,« siger Bios’ direktør i Danmark, Morten Hansen.
Bios: Borgere skal ikke være urolige
Samtidig forsikrer han, at borgerne i Region Syddanmark ikke skal være urolige for, om ambulancen kommer, hvis det skulle blive nødvendigt at ringe efter en:
»Vi arbejder i retning af, at det, der skete 1. oktober, ikke kommer til at ske igen,« siger direktøren.
Tidligere i oktober kom det frem, at Bios er langsommere til at rykke ud til syge borgere end forgængeren, Falck. Eksempelvis viser et svar, som Region Syddanmark ifølge Beredskabsinfo.dk har sendt til Enhedslisten, at responstiden de første 22 dage af september i år sammenlignet med september i 2014 og 2013 på regionsniveau er steget med cirka et minut.
Responstider på niveau med Falck
Det er dog ikke et billede, Bios-direktøren genkender:
»Vi er blevet informeret fra regionens side om, at responstiderne ligger på niveau med dem, man kender fra tidligere. Der har været nogle lokale udsving, men det er også lidt tidligt at begynde at måle på responstider,« siger Morten Hansen og tilføjer:
»Normalt henviser vi til regionen, når det drejer sig om responstid. Det er regionen, der måler på den, og den, der har ansvaret for, hvilke responstider der leveres. Det er regionen, der har det rette kommunikationsudstyr til at måle, hvor hurtigt ambulancen når frem til et skadessted.«
Hvor stort et ansvar har Bios selv for den tid, det tager for ambulancerne at rykke ud?
»Det er sådan, at i en beredskabsmodel, der er det kunden, i det her tilfælde Region Syddanmark, der bestemmer, hvor ambulancen skal placeres og hvor mange ambulancer, der skal være. Derfor er det også i sidste ende regionen, der påtager sig ansvaret for, hvor hurtigt ambulancen kommer frem,« svarer Morten Hansen.
Bios har i øjeblikket omkring 440 fuldtidsansatte reddere og vil gerne op på 500-550.
Ambulanceselskabet Responce har siden 1. oktober været hyret ind som backup for Bios for at undgå lignende episoder med så markant mandskabsmangel.