Billige mobil-abonnementer forsvinder
Mobilpriserne i Danmark vil – stik mod EUs hensigt stige i Danmark efter den aflyste fusion mellem Telia og Telenor.
De billigste abonnementer vil simpelt hen forsvinde, mens de lidt dyrere i stedet udvides, og den eneste, der kunne presse den anden vej, »3«, er nødt til at dæmpe sig. »3«s succes med at kapre kunder er nemlig blevet så stor, at der risikerer at komme trafikpropper i »3«s mobilnet, hvis tilstrømningen fortsætter.
»Der er kun to veje frem for telebranchen i Danmark: Omkostningerne skal ned og priserne op, for alle teleselskaber er nødt til at øge deres indtjening. Vi vil næppe se priserne sat direkte op, men man vil fjerne de billigste produkter fra markedet og til gengæld lægge lidt mere taletid og større datamængder ind i de lidt dyrere produkter. 78-kronerstilbuddet vil forsvinde, mens der kommer lidt mere trafik i 109-kronerspakken,« mener teleanalytiker John Strand, der er direktør i Strand Consult. Han rådgiver teleselskaber jorden over.
»3«, som hidtil – navnlig gennem sit lavprisselskab Oister – har bidt aggressivt fra sig og vundet mange nye kunder på lave priser, bliver nødt til at holde igen.
3 har næsten brugt sit kapacitet
»Indtil nu har »3« trykket priserne, men »3« bruger lige nu 90 procent af kapaciteten i sit mobilnet. Trafikken dér stiger 60 procent om året, og spektrum (de tilgængelige mobilfrekvenser, red.) udnyttes derfor til sidste megahertz.
Første gang mobilt spektrum igen kan købes i Danmark er i 2016, og det får man først i 2017. »3« kan derfor ikke tillade sig at presse priserne for meget for at tiltrække kunder i stor stil. Derfor vil presset tage af, selv om Oister hele tiden vil være en tak billigere. Og dermed kan den aflyste fusion blive en pyrrhussejr for Margrethe Vestager,« siger John Strand.
Var klar med forbud mod fusion
Den danske EU-konkurrencekommissær var klar med et forbud mod »Telianor«-fusionen, fordi hun anser det for nødvendigt, at der i Danmark er en fjerde spiller på markedet for netop at undgå højere priser.
»EU har spillet sig op i et hjørne ved at holde fast på, at »det magiske tal er fire«. Men der er jo ikke fire mobilnet i Danmark i dag. Der er kun tre, og det vil være fuldstændigt urealistisk, at en ny operatør skulle melde sig, når de seneste tre, der har etableret sig i Danmark, stadig ikke har kunnet opbygge en forretning, hvor de kunne tjene deres investering hjem,« mener John Strand.
Telia og Telenor afsluttede for trekvart år siden sammenlægningen af deres mobilnet i Danmark. Det fælles net ligger nu i et selvstændigt selskab, TDC – som er Danmarks største på mobiltelefoni, fastnettelefoni, TV og bredbånd – og »3« har hver deres net. »3«s er ikke landsdækkende, hvorfor »3« lejer sig ind hos TDC, hvor det er nødvendigt.
Dyrere abonnementer
Senioranalytiker i Sydbank, Morten Imsgard, som følger telemarkedet tæt, kan godt se ideen i at lokke danskerne til at vælge dyrere abonnementer.
»Jo, tanken er god nok, og spillerne vil bestemt kunne tænke sig en situation, hvor man får luget ud i de laveste prisprodukter. Og det vil være gratis for dem at lægge mere i de større pakker, for alt ud over tre-fire timers tale og ditto gigabyte data er en gratis gimmick, da kun få bruger så meget,« siger han.
Der er dog et afgørende »men«:
»Oister, Bibob og CallMe har ingen eksistensberettigelse, hvis de ikke skubber på med lave priser – de lever af at være prisførende. Og selv om det er meget fristende, hvis alle kunne blive enige om det, skal der kun én til at bryde med de andre. Det paradoksale i afvisningen af fusionen er dog, at det eneste, som Kommissionen ikke får, er det billede, som man ønsker at forsvare, for det kan ingen af teleselskaberne leve med. Telia og Telenor er knockoutet på den hidtidige strategi,« siger Morten Imsgard.
Han forventer derfor, at der enten efter et stykke tid vil komme et nyt konsolideringsforsøg, eller at enten Telia eller Telenor vil skalere ned i Danmark.
»De kan ikke forsvare at blive ved med at hælde penge i Danmark på et privatmarked, hvor de har tabt så mange penge i så mange år, når de kan få et bedre afkast af investeringerne andre steder,« siger Morten Imsgard.
3 ville have nydt godt af fusionen
Det internationale kreditvurderingsinstitut Moody’s fastslår i en analyse, at »3« ville have nydt bedst af fusionen mellem Telia og Telenor, som ville være blevet tvunget til at sælge noget af pladsen på deres mobilfrekvenser.
»Med tilbagetrækningen af fusionen vil »3« forblive med begrænset spektrum,« konstaterer Moody’s.
Den britiske finansavis, Financial Times, støtter, at Margrethe Vestager har skruet bissen på over for telefusioner i Europa. Telia/Telenor var hendes første, mens hendes forgænger har godkendt tre tidligere, heriblandt »3«s køb af Orange i Østrig i 2013, hvor man lovede at sikre en ny spiller plads, hvilket ifølge avisen ikke er sket til skade for konkurrencen.
»Hvis fru Vestagers politik på ægte vis omstiller EU-reguleringen i en mere åben retning, vil europæiske forbrugere have grund til at takke hende,« skrev avisen mandag i denne uge i en leder.
Temmelig anderledes bedømmer kreditvurderingsinstituttet Moody’s situationen. Aflysningen af fusionen ses som »negativ for den bredere europæiske telesektor«, fordi den skaber uvished om fremtidige fusioner og giver bagslag for alle danske teleselskaber.
»Vi mener, at en konsolidering fra fire til tre mobilselskaber ville have betydet en mere rationel priskonkurrence og bragt fordele med sig, som ville reparere markedet,« skriver Moody’s og vender tommelfingeren nedad, fordi den aflyste fusion rejser spørgsmålet, om Telia og Telenor på længere sigt vil være levedygtige i Danmark.
»Når deres udgangsposition er meget svag, kunne vi dog også godt se et scenarie for os, i hvilket de to selskaber ikke har nogen anden mulighed end at hæve priserne for at gøre deres forretninger mere bæredygtige. Dette kunne føre til en reparation af markedet, selv om der ikke sker en konsolidering,« siger Iván Palacios, direktør for kreditvurdering hos Moody’s.
I Danske Markets Equities under Danske Bank ser senioranalytiker Poul Ernst Jessen begrænsede konsolideringsmuligheder, ligesom yderligere nedskæringer ikke vil løse problemerne på telemarkedet, hvor især Telenor men også Telia er under pres.
»Kagen bliver kun mindre. Hvis branchen blot havde en lille grad af rationel opførsel, ville den nu hæve priserne,« konkluderer han i en analyse.