Bilister har i årevis haft smutvej til at spare på afgifter
Der mangler bilafgifter for 1,3 mia. kr. i statskassen, men skyldnere er sluppet for straf, fastslår Rigsrevisionen.
Bilister har i årevis kunnet undlade at betale afgifter, uden at det har fået konsekvenser. Det fastslår Rigsrevisionen i en beretning, der beskriver, hvordan Skat siden 2012 ikke automatisk har sendt ubetalte regninger for vægtafgift eller grøn ejerafgift videre til inddrivelse.
Konsekvensen er ifølge Rigsrevisionen, at “politiet ikke har kunnet håndhæve den gældende lovgivning” og derfor er “stoppet med at inddrage nummerplader”. Det er “kritisabelt, fordi borgerne kan få den opfattelse, at manglende betaling “ikke har nogen konsekvenser”.
Sagen er problematisk, mener bilisternes forening FDM.
-Det er træls at se på for dem, der betaler det, de skal, siger afdelingschef Torben Kudsk til Jyllands-Posten.
Det er svært at efterhæve uden information
Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter oplyser, at politiet “i princippet” aldrig er stoppet med at klippe nummerplader.
-Men hvis ikke informationerne tilgår os, har vi jo svært ved at finde ud af, om der mangler at blive betalt afgift, siger han til Jyllands-Posten.
Problemet er, at skattevæsenet ikke har haft et it-system, der automatisk kan sende en ubetalt vægtafgift videre til inddrivelse. Derudover har Skat ikke kunnet beregne og opkræve de strafrenter på mindst 8 pct., som skal lægges oven i den ubetalte afgift.
Penge er gået tabt
En del af renterne er allerede forældet. En anden del svarende til 75-90 mio. kr. er nu blevet opgivet, fordi det ifølge Skatteministeriet ville koste lige så meget at sætte skattemedarbejdere til at kradse pengene ind.
I alt skyldes der nu 1,3 mia. kr. i ubetalte vægtafgifter, viser et notat fra Gældsstyrelsen, og det er en stigning på 84 pct. fra sidste år. Det skyldes, at Gældsstyrelsen manuelt har foretaget -en ekstraordinær oprydning og sendt en sagspukkel af ubetalte afgifter til inddrivelse.
Formanden for Folketingets statsrevisorer, Henrik Thorup (DF), kalder sagen -fuldstændig håbløs. Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) er kritikken “helt på sin plads”. Han forventer, at Skattestyrelsen vil få styr på området i første halvdel af 2019.
-Det vil jeg følge helt tæt, for det her er noget, vi skal have løst hurtigst muligt, siger han i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.
Hvis man har mod på det, kan man læse hele beretningen lige her.