Betjente fik lov til at købe hash
Politiet har opgjort indkøbet for den gennemsnitlige hash-kunde på Christiania. 77 personer er tiltalt.
En klump på fem gram hash og en joint.
Sådan lyder indkøbet for den gennemsnitlige kunde i Christianias hashboder ifølge politiets efterforskning af den store Christianiasag, hvor 77 personer er tiltalt.
Det gennemsnitlige indkøb bygger på 2000 sager mod købere til personligt forbrug, som politiet slog kloen i, da de forlod fristaden, oplyser senioranklager Laura Birch i sin fremlæggelse af sagen mod 16 mænd mandag ved Retten på Frederiksberg.
Politiet vurderede ved starten af efterforskningen i 2012, at det var svært at opsætte videoovervågning af boderne, fordi der var sat sløringsnet op. Pusherne havde lært af tidligere efterforskning i 2003 og 2004, oplyser anklageren.
Efterforskningen skulle derfor ske med andre metoder. For eksempel med såkaldte politiagenter i efterforskningen. Agenter blev også brugt i 2004, men ikke med samme vægt, som i denne Christianiasag ifølge politiet.
Agenterne var almindelige betjente, som fik tilladelse af retten til at foretage køb af hash. De opholdt sig på Christiania i 10 minutter ad gangen af hensyn til deres sikkerhed, forklarede Laura Birch. Agenterne kom i fristaden igennem halvandet års tid.
Fire mænd erkender et mindre hashsalg på Christiania, men alle 16 mænd på anklagebænken nægter et stort og organiseret hashsalg, efter at senioranklager Laura Birch havde læst anklagerne mod mændene højt ved Retten på Frederiksberg.
En 49-årig mand, som er blandt de 16 tiltalte i den såkaldte sag tre, er tidligere dømt for hashsalg på Christiania. Han er tiltalt for salg af 475 kilo hash i en bod på Christiania, som politiet har døbt 1b. De 475 kilo er det største kvantum i sag tre.
I anklageskriftet er den 49-årige mand den eneste af de 16 tiltalte, der betegnes som “overordnet leder”.
I mange af boderne er der ifølge anklageskriftet solgt mindst et kilo hash om dagen.
Salget er ifølge anklagemyndigheden sket i flere forskellige perioder fra 2012 og frem til 13. marts 2014, hvor politiet slog til i aktion “Nordlys”. Aktionen er den største nogensinde mod organiseret kriminalitet på Christiania.
Politiet beslaglagde blandt andet hash og skunk for omkring 12,8 millioner kroner og joints for cirka en million kroner.
/ritzau/