Besynderlig politiopgave: Mand traskede rundt med sæl i armene
En kvinde mente bestemt at have set en mand med en sæl i favnen. Det måtte politiet så undersøge.
Det er næppe dagskost for vagtchefen ved Syd- og Sønderjyllands Politi at måtte tage stilling til anmeldelser om mænd, der går rundt i politikredsen med en sælsomt tæppe-indpakket sælunge, men ikke desto mindre var det netop, hvad der skete onsdag aften.
Vi forsøger at finde svar på, hvordan du, som helt almindelig dansker skal forholde dig, hvis du ser en strandet sæl et sted i Danmark, der jo sådan set er kendt for at have en del kystlinje. Det kan både Naturstyrelsen og Dyrenes Beskyttelse svare på.
Men først tilbage til historien om manden og sæl-tæppet.
Ganske rigtigt
Jo, for den var skam god nok, da politiet vurderede, at der hellere måtte kigges nærmere på anmeldelsen. En kvinde ringede klokken 18.55 ind og fortalte, at hun på Hjertingvej i retning mod Strandby Torv i Sædding havde set manden med sælen, skriver JV.dk.
– Vi tog derud og ganske rigtigt: Manden gik rundt med en levende sæl i et tæppe, siger Henrik Sønderskov, vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi til avisen.
Hvad pokker gør man så.
Politiet fortæller i hvert fald, at der var tale om en østeuropæisk mand, som havde fundet sælen i strandkanten og var bange for, at den var ude af stand til at klare sig selv, så han havde samlet den op.
Lad den være
Det, som manden skulle have gjort, var faktisk at lade den ligge. Det meddeler Naturstyrelsen, der har en længere beredskabsplan for, hvordan sager med strandede pattedyr håndteres.
“En sælunge kan uden problemer være ladt alene tilbage på stranden i adskillige timer, for sælunger kan nemlig nøjes med at die ved moren to gange i døgnet”, skriver styrelsen. Dog foregår fødslerne typisk i juni og juli.
Hos Dyrenes Beskyttelse er der også en anden mulighed, lyder forklaringen til Newsbreak.dk, da vi kontakter foreningen for råd til, hvordan man håndterer synet af en strandet sæl – hvis råb i øvrigt kan lyde hjerteskærende sørgelige.
– Er man det mindste i tvivl, så kan man altid ringe til Dyrenes Vagtcentral, som vi driver. Her kan den vagthavende i hvert fald hjælpe med enten at vejlede eller finde den korrekte kontaktperson, lyder meldingen fra pressekontoret til Newsbreak.dk.
1812
Netop den nederste løsning valgte Syd- og Sønderjyllands Politi så onsdag aften. Her fra lød meldingen, at hvis ikke der var tydelige skader på sælen, så var det bedst at “aflevere” den tilbage i vandet.
Dyrenes Vagtcentral har telefonnummer 1812 og er en døgnåben service, du også kan bruge, hvis du kommer til at køre et dyr ned, som ikke dør.
Politiet tog ifølge JV.dk sælen med til De Hvide Mænd ved Sædding Strand og slap den løs. Den er nu tilbage i vandet og væk fra sandet.