Bestyrelsesformand smutter: Historisk milliardunderskud i Mærsk

Nedskrivninger i underselskaberne Maersk Drilling og Maersk Supply giver kæmpeunderskud hos Mærsk.

Michael Pram Rasmussen fratræder som bestyrelsesformand i A.P. Møller – Mærsk efter 14 år som formand. Det sker efter milliardtab. ArkivFoto: ERIK REFNER/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

2016 vil blive husket som et annus horribilis i A.P. Møller-Mærsk.

Lave oliepriser og lave fragtrater har ramt koncernen hårdt og er medvirkende til, at selskabet kom ud af året med et underskud på 2,9 milliarder dollar, svarende til 13,2 milliarder kroner. Det oplyser koncernen i en netop udsendt pressemeddelelse.

Det skyldes hovedsageligt nedskrivninger på de olierelaterede selskaber Mearsk Drilling og Maersk Supply Service på i alt 2,7 milliarder kroner.

Samtidig gav driften af Maersk Line underskud i størrelsesordenen 376 millioner dollar.

Formand går af

Efter det horrible regnskab meddeler koncernen tillige, at bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen har annonceret sin tilbagetrækning som formand for bestyrelsen, når der holdes ordinær generalforsamling i slutningen af marts.

Pram Rasmussen har været medlem af bestyrelsen siden 1999, men han ønsker ikke at genopstille.

Jim Hagemann Snabe er udset til at følge i Rasmussens fodspor.

Giganten Mærsk

Olie- og rederigiganten A.P. Møller – Mærsk har onsdag fremlagt regnskab for 2016, hvor der var et massivt underskud på 2,9 milliarder dollar, svarende til 13,2 milliarder kroner.

Det sker efter et år, hvor Mærsk satte en ny kurs og besluttede at dele forretningen op i to – en transport- og logistikdivision og en energidivision.

Her er et overblik over kæmpeselskabet med den berømte, syvtakkede stjerne som logo:

* Koncernen blev grundlagt i 1904 af Peter Mærsk Møller under navnet “Dampskibsselskabet Svendborg.”

* I 1912 stiftede A.P. Møller Dampskibsselskabet af 1912 med hjemsted i København.

* A.P. Møller købte sine første fem tankskibe i 1928, hvor et fællesrederi for tank- og linjeskibsdrift blev oprettet.

* De to selskaber (Svendborg og 1912) fusionerede først i 2003 og blev til A.P. Møller – Mærsk A/S.

* Koncernen er i dag vokset til at være repræsenteret i over 130 lande og beskæftige omkring 89.000 ansatte.

* Koncernens hovedkvarter ligger ud til vandet på Esplanaden i København.

* A.P. Møller stod i spidsen for selskabet frem til sin død i 1965. Herefter tog sønnen Mærsk Mc-Kinney Møller over helt frem til 1993, hvor han overlod den daglige ledelse til Jess Søderberg. Mærsk Mc-Kinney Møller fortsatte dog som bestyrelsesformand.

* Samtlige ansatte fik indtil Mærsk Mc-Kinney Møllers død i 2012 et stykke wienerbrød den 13. juli i anledning af hans fødselsdag.

* Koncernens motto “rettidig omhu”, der blev formuleret af Mærsk Mc-Kinney Møllers far, Arnold Peter Møller og lyder i sin fulde længde “Intet tab skal os ramme, som ved rettidig omhu kunne afværges.”

* Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla har siden sin far Mærsk Mc-Kinney Møllers død været bestyrelsesformand i “A.P. Møller and Chastine Mc-Kinney Møller”-fonden.

* Fonden ejer stemmemajoriteten i Mærsk-gruppen.

Kilde: denstoredanske.dk, Mærsk.com, Bloomberg.

– Jeg er meget beæret over at blive nomineret som ny formand til bestyrelsen. Jeg ser frem til at arbejde med bestyrelsen og direktionen med den forandring, der ligger foran os, siger han i en pressemeddelelse.

Powered by Labrador CMS