Benedikte åbner udstilling: -Det betyder noget
Prinsesse Benedikte åbner fredag Museum Sønderjyllands nye store satsning af en udstilling til stor glæde for museet.
Fredag er en stor dag på Sønderborg Slot. Ikke nok med at slottet får en passende gæst i en prinsesse, men også fordi, at folkene bag udstillingen 100 år med Danmark – Sønderjylland siden genforeningen er spændte.
– Ligesom mange sportsfolk nok vil sige, så skal der være lidt nerver, lyder det fra enhedsleder for historie ved Museum Sønderjylland Carsten Porskrog Rasmussen, der har været projektleder på udstillingen, som åbnes fredag den 17. januar 2020.
Artiklen fortsætter efter videoen
Prinsesse Benedikte er én af de inviterede gæster. Hun har den særlige ære af officielt at åbne udstillingen.
Den største satsning
I mere end tre år har folk fra Museum Sønderjylland arbejdet på udstillingen 100 år med Danmark – Sønderjylland siden genforeningen. For museet er det stort endelig at kunne vise den frem for besøgende.
– Udstillingen er en stor satsning, som skal fungere som en basisudstilling på museet. Altså et fast tilbud på slottet i flere år. Det er den største udstilling i længere tid, siger Carsten Porskrog Rasmussen, der påpeger at den er omtrent 30 procent større i omfang end tidligere udstillinger.
På udstillingen bliver de seneste 100 år fra 1920 i den danske historie fremlagt. Udstillingen består af klassiske elementer som artefakter i montre, mens der også er en større digital del af udstilling blandt andet et filmisk værk, der kan opleves i en lille biograf, hvor filmen afspilles på tre vægge.
Det er bare noget af det, der kan opleves på udstillingen, der fylder 450 kvadratmeter på Sønderborg Slot.
Lang holdbarhed
Der er lagt mange arbejdstimer i udstillingen, der har krævet nye opbygninger i samtlige fem rum, som udstillingen strækker sig over. Derfor er planen også, at den skal stå længe.
– En fast udstilling står typisk i 20-30 år. Huset her har haft faste udstillinger fra 1970’erne, der stod indtil årtusindskiftet. Det er så stjernedyrt at opbygge sådan en udstilling, derfor er varigheden omkring 20 år, men vi forsøger naturligvis at holde den ajour, siger projektlederen.
Han forklarer, at det, der kan blive en udfordring ved denne udstilling, er, at den også portrætterer nutiden eksempelvis ved diskussionen om vildsvinehegnet. Om ti år kan den sag være glemt, mens den også sagtens kan have taget en ny drejning. Sådanne dele ville blive revideret i løbet af årene.
Et særligt forhold
De føromtalte nerver som Carsten Porskrog Rasmussen render rundt med skyldes dels, at åbningen skal gå som smurt, men også at den tale, han skal levere, sidder lige i skabet. Én af de inviterede gæster, der skal overvære den tale, er prinsesse Benedikte, der åbner udstillingen.
Det betyder meget, at netop prinsesse Benedikte ønskede at deltage.
– Det er vi meget glade for. Det betyder altid noget, når én fra kongehuset deltager. Men for os er der en særlig pointe ved det, for kongehuset har siden genforeningen haft et særligt forhold til Sønderjylland i kraft af, at kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid tog sommerresidens på Gråsten Slot, som de har videreført til sine døtre. Det synes vi, er en meget smuk pointe, siger Carsten Porskrog Rasmussen
Der er et særligt hjørne i udstillingen om de kongeliges relation til Sønderjylland.
Glæder sig til interesseret gæst
På listen over de mange ting, som Carsten Porskrog Rasmussen, der er på det lille hold, der skal vise prinsesse Benedikte rundt i udstillingen, er blandt andet en børnetrøje, som dronning Ingrid uddelte.
Men generelt glæder han sig til at modtage en gæst med oprigtig interesse i Sønderjyllands historie.
– Jeg ved, at prinsesse Benedikte er bredt interesseret, og at hun er meget interesseret i samfundet, så det, jeg glæder mig allermest til, er, at få en interesseret gæst, som selv har oplevet en betydelig del af historien, der skal se vores greb på de 100 år af den sønderjyske historie, siger projektlederen.
Museum Sønderjylland håber på, at udstillingen kan få besøgstallet til at stige i 2020 sammenlignet med de forrige, samt at den kan bidrage som en langtidsholdbar satsning, der giver flere gæster så længe, den kan opleves på museet.