Beklager beslutning: Nu må Hørsholms ældre alligevel få en snaps
I Hørsholm Kommune drikker de ældre for meget. Det mener kommunalbestyrelsen i hvert fald, og politikerne har enstemmigt sagt ja til, at ældre i kommunen ikke kan få leveret en snaps til silden eller et glas vin til aftensmaden.
Men kan det virkeligt være rigtigt, at kommunalpolitikerne skal bestemme, at alle ældre, der modtager hjemmehjælp, skal undvære alkohol, fordi nogle ældre i kommunen hiver proppen af for mange flasker og drikker for meget? Måske ikke alligevel, for nu vil kommunens politikere tilsyneladende lave formuleringen om.
Efter stort postyr blandt både borgere i kommunen og lokalpolitikerne selv står Thorkild Gruelund (K), der er formand for Social- og Seniorudvalget, frem og beklager beslutningen. Han foreslog på et møde i udvalget tirsdag aften, at den bliver lavet om.
»Vi er blevet enige om, at det er en dårlig idé. Standarden står i en lang rapport skrevet af vores forvaltning i fagsprog, og jeg havde ikke forstået, at det ville gælde for alle kommunens ældre beboere,« siger han.
En enig kommunalbestyrelse vedtog ellers 26. januar nye kvalitetsstandarder på ældreområdet, der blandt andet betød, at hjemmeplejen og private leverandører som udgangspunkt ikke må levere alkohol til ældre.
Grunden til, at forbuddet mod at levere alkohol til de ældre kom med i kommunens kvalitetsstandarder på ældreområdet, er, at Hørsholm Kommune har alkohol som fokusområde.
Ifølge Danmarks Statistik var Hørsholm i 2010 således den kommune i landet, hvor flest borgere drak mere end Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse på syv til 14 genstande. 35,4 procent af borgerne i Hørsholm drak mere, mens det i hele landet var 24,3 procent.
Men uanset om borgerne drikker mere end i andre kommuner, giver det ikke politikerne ret til at bestemme, om de ældre må drikke eller ej. Det mener i hvert fald Liberal Alliances socialordfører, Thyra Frank, der selv har været plejehjemsleder.
»Mine frihedsrettigheder bliver krænket, når jeg hører sådan noget. Politikerne bruger det her til at fortælle, at de har en alkoholpolitik i Hørsholm Kommune, og at de ikke vil have, at de her mennesker får alkohol,« siger hun og fortsætter:
»Hvornår er det mayonnaisen, de ikke må levere ud til sådan en som mig? Det er dybt socialistisk, det her. Det handler ikke engang om, hvorvidt folk kommer til skade. Det handler om, hvad folk ikke må sidde og drikke i deres eget hjem.«
Alkoholiserede ældre
Ifølge Louise Høg, der er centerchef i Center for Sundhed og Omsorg i Hørsholm Kommune, kom punktet med i kvalitetsstandarderne efter en dialog med de lokale politikere. Ifølge hende kom det blandt andet på dagsordenen, fordi kommunens personale oplever alkoholiserede ældre som et problem.
»Vores hjemmehjælpere kommer ud i nogle hjem, hvor ældre er stærkt alkoholiserede, og det er blandt andet derfor, vi forsøger at gøre noget ved det. Men der findes andre gode løsninger til at forbedre de ældres alkoholvaner end ved at tage alkohol fra dem, og vi arbejder fortsat med at forebygge,« siger Louise Høg.
Thorkild Gruelund oplyser, at kommunen stadig skal tage sig af alkoholiserede ældre, men at de ikke vil lade det gå ud over alle ældre, der modtager hjemmehjælp.
»Vi må finde andre måder at sætte ind over for alkoholproblemerne på. Vi er nødt til at prioritere, at den enkelte borger skal have ret til at leve sit frie liv,« siger han.
At formuleringen overhovedet kunne finde vej til kommunalbestyrelsens dagsorden og blive enstemmigt vedtaget, overrasker dog stadig Thyra Frank.
»Hvis man skal hjælpe, må man gå til den enkelte og tilbyde hjælp. Man kan aldrig skære alle de ældre i en kommune over én kam. Jeg er meget forarget,« siger hun.
Social- og Seniorudvalget vedtog tirsdag, at lade beslutningen om at fjerne formuleringen gå direkte videre til næste kommunalbestyrelsesmøde, der ligger 2. marts. Frem til da har de ældre beboere i Hørsholm Kommune stadig mulighed for at få leveret alkohol, oplyser Louise Høg.