Bankchef ville undgå mails om suspekt handel
“Han vil ikke have, vi skriver mails om det her.” Nordjysk bankchef i aflyttet telefon om tvivlsom handel
To chefer i nordjyske banker ville efterlade så få spor som muligt, da de arrangerede handler, som ifølge Bagmandspolitiet var led i en kriminel manøvre.
Det afslører en optaget telefonsamtale, som en anklager fra Bagmandspolitiet tirsdag har afspillet i Retten i Hjørring.
Her er otte chefer og højtstående medarbejdere i EBH Bank, Morsø Sparekasse samt Sparekassen Kronjylland anklaget for kursmanipulation, bedrageri og mandatsvig.
En af de påståede forbrydelser drejer sig om handler med Keops obligationer i vinteren og foråret 2008.
Først købte EBH Bank til kurs 119 og 122, og derefter blev obligationerne solgt til to bankchefers hustruer og den enes datter.
Næste skridt var, at EBH Bank pumpede kursen op på et kunstigt højt niveau, således at hustruerne og andre kunne score 1,1 millioner kroner ved salget, hævdes det i tiltalen.
Snakken fra marts 2008 afslører, at de involverede ikke måtte kommunikere skriftligt om handlerne.
Det fortalte direktør i EBH Bank Finn Strier Poulsen i telefonen sin fondschef.
Sidstnævnte blev hurtigt bremset, da han sagde til direktøren, at han lige ville skrive en mail til direktøren i Morsø Sparekasse, Jørn Balch Christensen.
“Han vil ikke have, vi skriver mails om det her,” sagde Finn Strier Poulsen.
“Det er på grund af dårlige erfaringer med Konkurrencestyrelsen,” lød hans forklaring til fondschefen.
Direktøren var i det hele taget på vagt. Begge mænd minder hinanden om, at alle samtaler med dealerne i bankens fondsafdeling bliver optaget, så uenigheder eller tvivl om indtelefonerede handler bagefter kan ryddes af vejen.
“Man snakker med en maskine, det skal man lige vide,” siger den ene.
Optagelserne blev fundet, da politifolk ransagede en bankmands hjem. I en teenagers værelse blev fundet tusinder af optagelser på en pc fra banken. Ved en fejl var de ikke blevet slettet.
I øvrigt kom EBH Bank af med obligationerne ved at sælge dem til den angiveligt opskruede kurs til Morsø Sparekasse Fonden. Herved blev fonden udsat for bedrageri og tabte 1,3 millioner, hævdes det.
Dette forløb er kun et ud af flere i den omfattende sag. Samtlige nægter sig skyldige.
/ritzau/