Bananfluer afslører: Derfor bliver du kønsmoden
Danske forskere har gang i spændende studie
Citathistorie: Videnskab.dk
Det har længe været velkendt blandt forskere, at overvægtige børn har langt højere risiko for at gå for tidligt i puberteten end andre børn, men vi har manglet en forklaring.
Nu tyder et dansk studie på, at kolesterol kan være nøglen til at forstå sammenhængen mellem fedme og tidlig pubertet. Det skriver Videnskab.dk.
Studiet er udført på bananfluelarver, og selvom der selvfølgelig er stor forskel på bananfluer og mennesker, giver studiet et vigtigt nyt spor til forskningen i tidlig pubertet, mener forskerne bag.
Mere kolesterol
»Kolesterol er et fedtstof, og er man overvægtig, har man mere kolesterol i sit fedtvæv. Og netop kolesterol er nøglen til tidligere kønsmodning i vores dyremodel, bananfluen,« fortæller Kim Rewitz, professor på Institut for Biologi på Københavns Universitet og hovedforfatter til den videnskabelige artikel.
Spørger man professor Jesper Givskov Sørensen, som ikke har været en del af studiet, mener han også, at der kan graves videre i kolesterol-sporet i jagten på årsagen til for tidlig pubertet hos overvægtige børn.
Godt eksempel
»Studiet er et godt eksempel på, hvordan man kan undersøge et grundlæggende system, her i bananfluen, og så sige noget mere generelt med det,« siger Jesper Givskov Sørensen, professor på Institut for Biologi på Aarhus Universitet, der har læst studiet for Videnskab.dk.
Studiet dykker ned i et helt grundlæggende spørgsmål i biologien, nemlig spørgsmålet om, hvad der igangsætter kønsmodning.
»Vi prøver i princippet at finde ud af, hvordan en krop i udvikling ved, at den er stor nok til at blive kønsmoden og dermed blive voksen: Det er et helt fundamentalt, ubesvaret spørgsmål,« forklarer Kim Rewitz.
Fodrede larverne
For at finde svar på det, opstillede forskerne et eksperiment med bananflue-larver.
De fodrede larverne med mad med mere af fedtstoffet kolesterol i, hvilket fik dem til at blive tidligere kønsmodne end normalt.
Jo mere kolesterol, jo tidligere ‘pubertet’ hos bananfluerne, viste eksperimentet.
Det viste sig, at bananfluer har kolesterol-sensorer, der aktiveres ved en bestemt mængde af kolesterol.
Og dem har de ikke kun i deres fedtceller (adipocytter) men også i nogle særlige celler (gliacellerne), der sidder i blod/hjerne-barrieren – altså grænsen mellem hjernen og blodet i kroppen.
Kan fornemme det
»Vi lader til at have med et ‘checkpoint-system’ at gøre, hvor fedtvævet og gliacellerne i hjernen kan fornemme kolesterolniveauet i kroppen og igangsætter kønsmodningen, når det er højt nok,« forklarer Kim Rewitz.
Det store spørgsmål er selvfølgelig, om det samme også gør sig gældende for mennesker. Er niveauet af kolesterol i vores blod med til at igangsætte puberteten?
Det korte svar er, at det ved vi slet ikke endnu.
Kan sammenlignes
Det siger sig selv, at der er ret langt mellem menneske og bananflue – og derfor kan man ikke bare overføre de nye resultater fra bananfluer til en menneskekrop.
Men da vi taler om en fundamental biologisk proces, er der alligevel håb for et godt sammenlignings-grundlag, mener studiets forfattere.