Ban Ki-moon: Britisk spionage er problem

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Diplomatiske forhandlinger skal kunne foregå under fortrolighed, siger FN’s generalsekretær.

Det er problematisk, hvis den britiske efterretningstjeneste GCHQ har spioneret systematisk mod internationale klimaforhandlinger mellem 2007 og 2010, herunder COP15-topmødet i 2009 i København.

Internationale forhandlinger bør nemlig kunne forgå bag lukkede døre uden frygt for aflytninger, lyder det fra FN’s generalsekretær Ban Ki-moon ifølge TV2, efter at avisen Information lørdag bragte oplysningerne til torvs.

Tidligere er det kommet frem, at også den amerikanske efterretningstjeneste NSA har spioneret mod COP15.

– Som generalsekretær for FN har jeg den klare holdning, at alle de diplomatiske forhandlinger og konferencer skal foregå i fortrolighed. Det er et urokkeligt princip.

– Jeg har altid udtrykt mig klart. Diplomatiske informationer og fortrolige dokumenter må ikke lækkes og skal beskyttes, siger Ban Ki-moon til TV2.

Information baserer sin historie på en intern powerpoint-præsentation fra GCHQ samt en række andre klassificerede GCHQ-dokumenter, som er blevet lækket af Edward Snowden, og som avisen har adgang til.

Powerpointpræsentationen fra februar 2011 oplister ifølge Information FN’s årlige COP-konferencer fra 2007 til 2010 som mål for GCHQ’s spionage, herunder altså COP15 i København i december 2009.

Ud over at GCHQ sendte en forbindelsesofficer til København viser Informations gennemgang af statistiske oversigter fra GCHQ, at tjenesten i halvåret op til COP15 indsamlede efterretninger på klimaområdet fra blandt andet fiberkabler indeholdende global telefon- og internettrafik.

Samtidig viser det sig, at tjenesten skaffede sig adgang til udenlandske ministre og embedsmænds mailkonti med henblik på at indsamle efterretninger om andre landes forhandlingspositioner forud for klimatopmødet i København.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS