Bakterier er enormt vigtige for vores børn
Der skal flere bakterier ind i vores børns liv. De er nemlig vigtige for vores immunforsvar og generelle helbred.
Det er aldeles vigtigt, at vores børn får tilført bakterier, når de er helt små. Det er nemlig her den bakterieflora, vi har i vores tarmsystem, bliver grundlagt. En bakterieflora, der vil påvirke vores immunforsvar og generelle helbred, resten af livet. En sammensat tarmflora beskytter os blandt andet mod forskellige allergier og autoimmune lidelser som for eksempel leddegigt, sklerose og psoriasis.
I galleriet over artiklen er der en række gode råd, der kan bidrage til en god og sund tarmflora hos børn.
Det fremgår af en artikel i Samvirke, der bruger Netdoktor og ph.d. og postdoc på Bartholin Instituttet på Rigshospitalet, Julie Antvorskov, som kilder.
Samvirke skriver, at en såkaldt ’hygiejnehypotese’ blev påvist i 1989, hvor en forsker fandt ud af, at enebørn og førstefødte er mere disponerede for at udvikle høfeber end andre børn. Ganske enkelt fordi, der i hjem med mange børn er flere bakterier end hos enebørn. Andre forsøg har siden påvist nøjagtig det samme.
Forsøg har desuden vist, at børn, der er vokset op sammen med dyr på landet, udsættes for en større palet af bakterier, end bybørn gør, og at de dermed bedre beskyttet mod allergier. Denne teori er senere udvidet til også at indbefatte astma og autoimmune sygdomme.
Bakterier lige fra fødslen
Allerede fra fødslen begynder bakterier at kolonisere i vores tarme, fordi et spædbarn kommer i kontakt med en masse bakterier fra sin mors underliv. Disse tager ophold i kroppen og bliver der hele livet.
Et barn, der der fødes ved kejsersnit, kommer derimod til verden i et fuldstændig sterilt miljø. Ifølge Julie Antvorskov betyder det, at barnet har 23 procent større risiko for at udvikle type 1-diabetes, som er en af de autoimmune sygdomme, vores tarmbakterier beskytter imod.
Det er i vores allerførste leveår, vi skal udsættes for de bakterier, der kommer til at påvirke vores helbred resten af livet. “Vinduet” lukker ved to-tre årsalderen. Derfor er det vigtigt, at børn under tre år konfronteres med et væld af bakterier, selv om det betyder forskellige, harmløse infektioner.
Forskel på bakterier
Julie Antvorskov fortæller til Samvirke, at de fleste forældre skal blive bedre til at kende forskel på sygdomsfremkaldende bakterier og på bakterier, der er harmløse eller endda gode for os. Hun siger desuden, at huskeregel er, at vi ikke skal frygte bakterier fra naturen – skoven, stranden og haven. Til gengæld minder hun om, at det er vigtigt at vaske fingre, når man har været i omgivelser med mange mennesker.