Bakteriebombe: Gør du dette når du tager vand?

Der er flere gode grunde til, at man bør vandet løbe lidt, før man drikker fra hanen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Husker du, at lade vandet fra hanen løbe lidt, inden du tager det?

Hvis ikke, er det en god idé at begynde nu.

Alle steder hvor der er vand, som eksempelvis i vandrør og vandhaner, vil der nemlig i løbet af ganske kort tid blive dannet biofilm, som er en blanding af organiske stoffer i vandet.

– Det er noget, der danner gode vækstbetingelser for bakterier. Så der skal man altså være opmærksom, har Brian Kristensen fra Statens Serum Institut tidligere udtalt til Ritzau.

Miljøstyrelsen anbefaler også, at man lader vandet løbe lidt, inden man bruger det.

“På den måde sikrer du dig, at vandet er friskt og koldt og ikke har stået længe i installationerne. Samtidig undgår du uønskede bakterier i vandet. Vand som har stået længe i rørerne bliver nemt lunkent, og det øger væksten af bakterier“, står der på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Indeholder skadelige bakterier

Det såkaldte biofilm eller bioslim i vandhanerne er ikke nødvendigvis livsfarligt, men det kan indeholde en lang række sundhedsskadelige bakterier, hvor legionella-bakterien, der kan give sygdom i lungerne, bliver anset som den mest risikable.

Det er primært syge personer, ældre samt småbørn, der er i farezonen.

Der er dog ingen grund til at gå i panik og udelukkende købe dyrt flaskevand frem over. Drikkevandet i Danmark er stadig noget af det reneste i verden.

– Når blot vi venter et par sekunder, inden vi sætter vandglasset under hanen, så kan vi sagtens drikke det. Der er ofte endnu flere bakterier i dyrt kildevand på flasker, end der er i vores vandhaner, fastslår Brian Kristensen til Ritzau.

Legionærsyge

  • Legionærsygdom er en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter.
  • Legionella er bakterier, der naturligt hører til i våde og fugtige miljøer. De trives godt ved relativt høje temperaturer fra 30 til 45 °C, og gror derfor i de fleste vandinstallationer, hvor disse temperaturforhold forefindes.
  • Smitten kan ske ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med Legionella. Da mange forskellige vandanlæg kan sprede forstøvet vand, er der flere mulige smittekilder, men brusebadning antages at være den hyppigste smittevej herhjemme.
  • De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse med åndedrætsbesvær og ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre. Sygdommen er ofte meget alvorlig, og langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehus.
  • Omkring 30 % af de danske tilfælde smittes under udlandsrejse, typisk i sommer- og efterårsperioden under rejse til det sydlige Europa eller andre feriedestinationer. Smittekilderne er her oftest brugsvandet eller spabade på hotellerne.
  • Sygdommen rammer især ældre og svækkede personer. Mænd har større risiko for at blive ramt end kvinder.
  • Mellem 10 og 15 procent af de smittede dør af sygdommen.

Kilde: Statens Serum Institut

I galleriet ovenfor kan du se fem råd til, hvordan du undgår skadelige bakterier i dit drikkevand.

Powered by Labrador CMS