Bakteriebombe: Gør du dette når du tager vand?
Der er flere gode grunde til, at man bør vandet løbe lidt, før man drikker fra hanen.
Husker du, at lade vandet fra hanen løbe lidt, inden du tager det?
Hvis ikke, er det en god idé at begynde nu.
Alle steder hvor der er vand, som eksempelvis i vandrør og vandhaner, vil der nemlig i løbet af ganske kort tid blive dannet biofilm, som er en blanding af organiske stoffer i vandet.
– Det er noget, der danner gode vækstbetingelser for bakterier. Så der skal man altså være opmærksom, har Brian Kristensen fra Statens Serum Institut tidligere udtalt til Ritzau.
Miljøstyrelsen anbefaler også, at man lader vandet løbe lidt, inden man bruger det.
“På den måde sikrer du dig, at vandet er friskt og koldt og ikke har stået længe i installationerne. Samtidig undgår du uønskede bakterier i vandet. Vand som har stået længe i rørerne bliver nemt lunkent, og det øger væksten af bakterier“, står der på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Indeholder skadelige bakterier
Det såkaldte biofilm eller bioslim i vandhanerne er ikke nødvendigvis livsfarligt, men det kan indeholde en lang række sundhedsskadelige bakterier, hvor legionella-bakterien, der kan give sygdom i lungerne, bliver anset som den mest risikable.
Det er primært syge personer, ældre samt småbørn, der er i farezonen.
Der er dog ingen grund til at gå i panik og udelukkende købe dyrt flaskevand frem over. Drikkevandet i Danmark er stadig noget af det reneste i verden.
– Når blot vi venter et par sekunder, inden vi sætter vandglasset under hanen, så kan vi sagtens drikke det. Der er ofte endnu flere bakterier i dyrt kildevand på flasker, end der er i vores vandhaner, fastslår Brian Kristensen til Ritzau.
I galleriet ovenfor kan du se fem råd til, hvordan du undgår skadelige bakterier i dit drikkevand.