Avis: Embedsmænd sygemeldt efter Eritrea-sag

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

De to ansatte i Udlændingestyrelsen er angiveligt uenige i oplysninger, der er kommet frem i Eritrea-rapport.

To ansatte i Udlændingestyrelsen, der har været med til at udarbejde en rapport om forholdene i Eritrea, er i dag sygemeldt, erfarer Berlingske.

Ifølge avisen deltog begge embedsmænd i en rejse til Eritrea i oktober med henblik på at undersøge forholdene i det afrikanske land.

Udlændingestyrelsens rapport fik i sidste weekend en hård medfart, da professor Gaim Kibreab, den eneste navngivne kilde i rapporten, trak sig fra rapporten, fordi han følte sig forrådt og misbrugt af de danske embedsmænd.

Ifølge Berlingske er de sygemeldte embedsmænd fra Udlændingestyrelsen uenig i den måde, som oplysningerne fra Eritrea er blevet anvendt på i rapporten.

Trods protester fra de to ansatte har kontorchef i Udlændingestyrelsen Jakob Dam Glynstrup ifølge Berlingske fastholdt, hvordan han ville bruge informationerne fra Eritrea.

Udlændingestyrelsen siger til Ritzau, at man ikke har nogen kommentar til sagen.

Rapporten konkluderer, at det er sikkert at sende desertører og militærnægtere fra Eritrea tilbage, hvis de underskriver et såkaldt angre-brev og betaler en strafskat. Men det stemmer ikke overens med andet gængs materiale om Eritrea, mener kritikerne.

Helt specifikt anføres det i rapporten, at det ikke længere er helt så risikabelt for folk i Eritrea at flygte fra landets såkaldte nationaltjeneste, der er en særegen blanding af militærtjeneste og arbejde for staten og regeringen.

Det undskyldende brev og en mindre skatteregning kan ifølge rapporten formilde myndighederne.

Men det afviser professor Gaim Kibreab, er tilfældet.

– Angre-brevet har ingen betydning, det ved både regeringen og de folk, der er flygtet, lyder det fra Gaim Kibreab.

Antallet af asylsøgere fra det afrikanske land eksploderede i sommer, og derfor satte Udlændingestyrelsen i august sagsbehandlingen i ro, indtil forholdene i landet blev undersøgt ved en såkaldt “fact-finding-mission”, som styrelsen baserede sin rapport på.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS