Auktionshus anklages for moralsk bankerot: Sætter stjålet mesterværk til salg

Til trods for at det er et kendt faktum, at billedet er blevet stjålet, skal det stadig auktioneres onsdag.

Man ved, hvem de oprindelige ejere er, men alligevel skal billede sælges onsdag.Foto: Im Kinsky
Foto: Im Kinsky

Offentliggjort Sidst opdateret

Et hollandsk mesterværk, der blev stjålet af nazisterne under anden verdenskrig, skal auktioneres i Wien onsdag. Det har skabt vrede fra arvingerne, hvis forfædre tyskerne stjal billedet fra. De kalder auktionshuset moralsk bankerot. Det skriver The Guardian.

Billedet i centrum er “Portræt af en mand” lavet af Bartholomeus van der Helst. Auktionhuset, der vil sælge billedet onsdag, Im Kinsky, er ikke sky for at skrive, at maleriet er omstridt stjålen kunst i deres salgskatalog. De understreger til gengæld, at ejeren har købt maleriet i god tro af en tysk kunsthandler og derfor ifølge østrigsk lov har ret til at sælge det.

Flere hundrede værker stjålet fra familien

Portræt af en mand var en ud af flere hundreder værker, der blev stjålet fra Schloss familien i 1943 af nazisterne. Familien havde en kæmpe samling af flamsk og hollandsk mesterværker, som var samlet af Adolphe Schloss. Han var en jødisk-tysk industrialist, der boede i Frankrig.

Portrættet var et blandt tusindvis af værker, der blev udvalgt til Hitlers planlagte “Führermuseum” i Linz. Det blev stjålet igen i 1945 fra de allierede, der samlede kunst ind i Munich. Tyvene udnyttede kaosset, der kom med slutningen af krigen, til at få fat i maleriet.

Er på Interpols register

Den nuværende ejer har tilbudt familien, at de kan få halvdelen af fortjenesten ved salget. Men det vil familien ikke gå med til. Familiens advokat, Atoine Comte, siger at familien bare gerne vil have billedet tilbage sammen med en indrømmelse, at det er stjålet kunst.

– Vi vil ikke gå med til at købe det tilbage eller dele fortjenesten fra salget med ejeren, som der er blevet forslået, siger Comte og fortsætter:

– Vi tror heller ikke på, at ejeren ikke vidste, det var stjålet. Det har i flere år stået i databaser omkring stjålne aktiver. Det har også være  Interpols register.

Nazismen får lov til at overleve

Auktionshuset har før prøvet at sælge maleriet, men da blandede den franske regering sig. Familien har nu brugt alle mulighederne indenfor det hollandske retssystem til at kunne stoppe salget.

– Så længe vi ikke får billedet tilbage, som blev stjålet fra familien, så betyder det, at den forfærdelige nazisme og nazismens forbrydelser får lov til at fortsætte, tilføjer advokaten som fortsætter:

– Hollænderne falder tilbage på deres eget retssystem for at kunne sige, at de har ret. Men de er helt ligeglade med det moralske aspekt af det.

Loven blander sig ikke

Ernst Ploil, der er en af cheferne i auktionshuset, indrømmer, at han har sat kunstværket til salg, til trods for modstanden fra arvingerne. Han kan gøre det, fordi loven er på hans side. Han insisterer dog, at hans hovedmotiv for at sælge maleriet er at sætte fokus på problemerne i lovgivningen omkring stjålen kunst.

I Frankrig er det ulovligt at sælge stjålen kunst. Men i Østrig og Tyskland kan enhver, der har købt stjålen kunst i god tro, beholde ejerskabet over det. Portrættet, der skal sælges onsdag står til at blive solgt for mellem 112 og 223 tusinde kroner.

Stat holdt på maleri til 640 millioner

Der blev i alt stjålet 333 værker fra Schloss familien. 162 af dem er blevet afleveret tilbage af museer og private samlere rundt om i verden. Syv af de manglende 171 værker, heriblandt Portræt af en mand, er hovedpersoner i juridiske sager.

Den mest kendte sag omkring stjålen kunst i Østrig omhandlede Gustav Klimts gyldne portræt af Adele Bloch-Bauer fra 1907. Det blev beslaglagt fra familien lige inden starten af anden verdenskrig. Bloch-Bauers niece, Maria Altmann, kæmpede i årevis mod den østrigske regering for at få billedet returneret.

Til sidst lykkedes det og hun solgte det for 640 millioner kroner, hvor hun donerede det meste til velgørenhed.

Powered by Labrador CMS