– Atomaftale åbner op for en mere fredelig verden

Udenrigsminister Martin Lidegaard. Foto: Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Den rammeaftale, der er faldet på plads mellem verdens stormagter og Iran om landets atomprogram, er et stort skridt frem mod en endelig aftale.

Det vurderer udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

»Det her åbne nye perspektiver for, at vi kan få en mere fredelig verden og forhåbentligt også en mere fredelig region, fordi Iran på godt – og desværre også på ondt – har været involveret i mange af de konflikter, der er i Mellemøsten. Det her kan måske også bane vejen for, at vi nu også kan få et samarbejde med Iran der, hvor vi ikke har haft det hidtil, for eksempel i Syrien,« siger Martin Lidegaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Mere end 18 måneders forhandlinger mellem Iran og stormagterne USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Rusland og Kina endte torsdag aften med en rammeaftale om en neddrosling af Irans atomprogram.

Men der venter fortsat meget arbejde forude. For selv om parterne nu er enige om principperne i en aftale, så skal den også udmøntes, påpeger udenrigsministeren.

Lang vej endnu

»Der er stadig lang vej til, at vi har en endelig, juridisk aftale på plads. Djævlen ligger som bekendt i detaljen. Vi skal finde ud af helt præcist hvilke atomanlæg, der skal lukkes, hvordan de skal inspiceres, og hvad det vil sige, at de, der bliver tilbage, skal bruges til forskning. Så der er mange ting, der skal forhandles, og derfor kan mange ting stadig gå galt,« siger Martin Lidegaard.

Med den foreløbige aftale har Iran forpligtet sig til at lukke op mod to tredjedele af landets atomanlæg og bruge resten til fredelige formål, som vil blive nøje overvåget af Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA).

På den anden side har Vesten stillet i udsigt, at den vil ophæve de sanktioner, Iran har været underlagt de seneste år.

»De to ting er selvfølgelig afhængige af hinanden. Hvis Iran ikke overholder sine forpligtelser, så kommer sanktionerne tilbage,« siger udenrigsminister Martin Lidegaard.

Parterne vil nu tage hul på forhandlingerne om en endelig aftale, der skal være på plads senest 30. juni i år.

Powered by Labrador CMS