Atju! Sådan forebygger du høfeber
Op mod en million danskere plages af høfeber i foråret.
Røde, kløende øjne og dryppende næser breder sig snart som en steppebrand over Danmark.
Omtrent en fjerdedel af alle voksne danskere lider af pollenallergi. I 2015 viste en undersøgelse fra Astma-Allergi Danmark, at yderligere 18 procent af os med stor sandsynlighed har symptomer på pollenallergi, men uden at have modtaget diagnosen. Dermed er det næsten hver femte dansker, der er ramt.
Hos Astma-Allergi Danmark kan man se en pollenkalender der viser, hvornår hvilke slags pollen er i sæson – og det viser tydeligt, at det for mange er nu, man skal i gang med forebyggende behandling lyder det fra praktiserende læge Kristian Sandvej i Region Midtjyllands nyhedsbrev:
– Der er ingen grund til at vente på, at den irriterende kløen, rødmen og hævelsen indfinder sig. Man skal begynde en forebyggende behandling med næsespray to til fire uger før sin pollensæsonen, og det kan være NU, opfordrer praktiserende læge i Trøjborg, Aarhus, Kristian Sandvej.
Hemmeligheden er binyrebarkhormon
Mens mange næsesprays alene kan bruges til at lindre, når pollensæsonen allerede er i fuldt flor, kan næsesprays med binyrebarkhormon bruges forebyggende.
Af mærker kan blandt andet nævnes Flixonase, Nanonex og Beconase.
– Flere af disse præparater fås i håndkøb, men det er en god idé først at tale med lægen om behandlingen og få en recept. Så kan man også få rådgivning om andre behandlingsformer, siger læge Kristian Sandvej.
Han understreger, at der – i modsætning til sløvende præparater med antihistamin – ingen bivirkninger er ved næsesprays. Nogle patienter kan være bekymrede for binyrebarkhormonet. Men dosis er så lav, at den ingen betydning har.
Derfor kan man trygt anvende sprayen i en måned, før de første pollenpartikler begynder at bombardere sarte næsefløje. I princippet kan disse typer næsesprays bruges hele sæsonen og dermed holde generne på et absolut minimum.