Asylforsker: Ydelser er underordnede for flygtninge
Det er ofte tilfældigt, hvilke lande asylansøgere havner i. Ydelserne har ingen afgørende betydning.
Menneskerettigheder, gode uddannelsesmuligheder, landsmænd og ikke mindst tilfældigheder afgør, hvor flygtninge søger asyl.
Derimod er der ingen dokumentation for, at ydelserne fra det offentlige spiller en rolle, siger asylforsker Martin Lamberg-Pedersen fra Københavns Universitet til Ritzau.
– Flygtninge kommer typisk fra lande uden et velfærdssystem, og derfor tænker de ikke som os, der er opvokset i en velfærdsstat, i ydelser.
– I stedet har de en stor bevidsthed om, at hvis de skal have et arbejde og et sted at bo, så er det familie og netværk, der tæller, siger Martin Lamberg-Pedersen.
– Det kan godt være, at de har hørt, at Danmark er en velfærdsstat. Men der er ingen forskning, der indikerer, at antallet af flygtninge falder, hvis der skæres i ydelserne.
I stedet er det ofte tilfældigt, hvor flugten fra hjemlandet ender.
– Mange flygtninge har slet ikke noget valg, siger Martin Lamberg-Pedersen.
Og kan de vælge, så er det mere generelle overvejelser som demokrati og tryghed, der har betydning.
– Mange flygter fra lande, hvor staten har forfulgt dem, og derfor har tryghed, sikkerhed og menneskerettigheder stor betydning, siger Martin Lamberg-Pedersen.
Onsdag præsenterede integrationsminister Inger Støjberg (V) et flertal for at stramme vilkårene for asylansøgere.
De fire blå partier – Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative – er blandt andet enige om, at asylansøgere, der kommer til landet fra 1. september, skal have en ydelse på SU-niveau frem for den nuværende kontanthjælp.
Målet er at gøre det mindre attraktivt at søge asyl i Danmark.
– Virkningen bliver, at der kommer færre asylansøgere til Danmark. Det er vores helt klare mål. Vi skal hjælpe mennesker, der er i nød, men vi skal også kunne følge med. Og det kan vi ikke, som det er nu, siger Inger Støjberg.
Men ifølge Martin Lamberg-Pedersen er der i øjeblikket ikke noget, der tyder på, at der kommer færre asylansøgere. I hvert fald ikke fra Syrien, hvorfra hovedparten er kommet de seneste år:
– Tværtimod peger blandt andre UNHCR (FN’s Flygtningehøjkommissariat) på, at konflikten i Syrien vil blive forværret, og dermed vil antallet af flygtninge sandsynligvis vokse.
/ritzau/