Astronautens aha: Fra rummet ser man ingen landegrænser
I rummet opdager man, hvordan mennesker er ens med samme behov og drømme, siger Andreas Mogensen.
Rumforskningen på Den Internationale Rumstation (ISS) er et globalt samarbejde mellem lande som USA og Rusland, der på Jorden er mere fjender end venner.
Men rumrejser giver et fundamentalt andet perspektiv på tingene, og det er essentielt, siger Andreas Mogensen, som selv fik en aha-oplevelse, da han besøgte rumstationen i sidste uge.
– Det første indtryk, man får ved at kigge på Jorden, er, at man ikke ser landegrænser. Man får hurtigt fornemmelsen af, hvordan landegrænser er noget, mennesket har skabt, siger den danske astronaut.
– Vi er alle mennesker med de samme ønsker og behov, og vi lever på den samme planet. Derfor er samarbejdet om rumstationen så vigtigt. Det er et eksempel på, hvordan vi kan løse fælles problemer. Det vil blive endnu mere vigtigt.
De to største partnere på ISS er netop amerikanerne og russerne, og forholdet mellem de to lande er forværret betydeligt gennem de seneste år.
Blandt andet har Ruslands rolle i konflikten i Ukraine udløst fordømmelser i USA, og de to landes uoverensstemmelser om internationale konflikter løb af sporet i forbindelse med den fælles FN-aftale om interventionen i Libyen i 2011.
På rumstationen, hvor der i øjeblikket er både russere og amerikanere, er stemningen venskabelig og god.
– Om bord på rumstationen er der ingen problemer mellem nationerne. Vi drager i rummet sammen for at løse fælles problemer, siger Andreas Mogensen.
/ritzau/