Aske er ramt af fnat: Sådan hæmmer det ham

Som fnatsmittet har man et ansvar for ikke at smitte andre, mener Aske Petersen, der selv er ramt af sygdommen.

Aske Petersen har fnat og mener, at flere unge skal tale åbent om sygdommen. KLIK VIDERE OG LÆS OM SYMPTOMER PÅ SYGDOMMEN. Foto: Reporter Dorte Krogsgaard, DR Sjælland/
Aske Petersen har fnat og mener, at flere unge skal tale åbent om sygdommen. KLIK VIDERE OG LÆS OM SYMPTOMER PÅ SYGDOMMEN. Foto: Reporter Dorte Krogsgaard, DR Sjælland/
Offentliggjort Sidst opdateret

18-årige Aske Petersen sidder på en træstol i stuen i stedet for i sofaen. Hans tøj må ikke vaskes sammen med resten af familiens, og han krammer heller ikke sine venner på ZBC i Ringsted, hvor han til daglig går i 2.G.

Artiklen fortsætter under videoen

Aske Petersen har fnat – men det skal ikke være et tabu at være plaget af den lille mide, der gnaver i huden, mener han. Det skriver DR Sjælland.

– Det er ikke noget, man taler meget om. Dog synes jeg, at det er ansvarligt og vigtigt, at man siger til folk i ens omgangskreds, at man har fnat. Jeg har været meget åben omkring det, siger han til DR Sjælland.

For som fnatsmittet har man et ansvar for ikke at smitte andre, mener Aske Petersen. Selv om han ikke ved, hvordan han selv er blevet smittet med sygdommen.

‘Klart en pinlig sygdom’

I tre måneder har Aske Petersen kæmpet mod fnatmiden, og han er nu i gang med en endnu skrappere kur mod fnat i håb om at komme miden til livs.

Særligt om natten er han forstyrret af sygdommen.

– Det er rigtigt svært at falde i søvn, fordi huden klør, når kroppen rører dynen og sengetøjet. Og når man klør, kommer der sår. Det er en rigtig nederen situation, siger Aske Petersen.

Selv om flere apoteker melder om et stigende salg af fnatmedicin, og der er fnatudbrud på efterskoler og gymnasier, så kan det være svært at tale højt om sygdommen, selv om det er nødvendigt.

– Det er helt klart en pinlig sygdom. Det er pinligt, at andre skal tage afstand fra én. Jeg vil ikke kalde sygdommen klam, men det er jo at have mider under ens hud. Det er lidt ærgerligt og ulækkert, men jeg vil have det mega ærgerligt, hvis jeg smittede en anden, fordi jeg ved, hvor nederen det er at have fnat, siger Aske Petersen.

Måtte ikke komme med til 18-års fødselsdag

Aske Petersen mærker også, hvordan sygdommen påvirker hans hverdag, når han er sammen med vennerne.

– Jeg kan godt lide at kramme, så det er en begrænsning, at jeg ikke kan have fysisk kontakt med andre. Men det er jo ikke noget, jeg kan gøre for, og selv om nogle tager afstand fra mig fysisk, er det jo ikke, fordi de ikke kan lide mig, siger han.

Fnatmiden har også haft konsekvenser for gymnasieelevens sociale liv.

– Lige efter jeg havde fundet ud af, at jeg havde fnat, skulle jeg til en 18-års fødselsdag. Jeg sagde til ham, der holdt den, at jeg havde den her sygdom, og den kan smitte. Efterfølgende valgte fødselaren og hans forældre, at jeg ikke måtte komme, siger Aske Petersen, der blev hjemme fra festen.

– Men det har jeg fuldstændig respekt for. Jeg ville nok gøre det samme, siger Aske Petersen til DR Sjælland.

Powered by Labrador CMS