Arkæologer finder Danmarks ældste lokum fra vikingetiden

Et lokum fra vikingetiden er gravet frem på Stevns. Det gør op med tidligere viden om tidens toiletvaner.

Arkæologer har fundet Danmarks formentlig ældste lokum på et vikingebosted på Stevns. Hullet er to meter dybt, og analyser tyder på, at hullet er fyldt med menneskeafføring og har ligget inde i et lille hus. Foto: Anna S. Beck/Free
Offentliggjort Sidst opdateret

Et to meter dybt hul, som ser ud til at være fyldt med menneskeafføring, er blevet udgravet på en vikingeboplads på Stevns. Hullet har formentlig ligget inde i et lille hus.

En kulstof 14-test daterer lokummet til at være fra vikingetiden, og hullet er derfor med stor sandsynlighed Danmarks ældste udgravede lokum.

Det skriver Videnskab.dk.

Arkæolog og ph.d.-studerende Anna S. Beck fra Museum Sydøstdanmark fortæller, at fundet gør op med tidligere forestillinger om toiletvanerne i vikingetiden.

– Det er ret unikt, fordi man fra historiske kilder ved, at folk på landet som regel gik ud i stalden for at besørge, fordi så kunne man bruge afføringen på markerne. Det er man gået ud fra, at man også gjorde tilbage i tiden.

– Fundet er derfor ganske unikt. Men det er ikke det samme som, at det er det eneste lokum fra denne tid. Nu skal vi selvfølgelig undersøge det noget mere, siger hun til Ritzau.

Kan være importeret idé

To stolpehuller viser, at der formentlig var bygget et lille hus omkring hullet. I selve lokumsgruben er der også fundet rester af brændte byggematerialer. Hvorfor det brændte, vides dog ikke.

Naturvidenskabelige analyser slår fast, at det virkelig er menneskelort, som har fyldt hullet. Pollenanalyser viser nemlig, at der var et meget højt indhold af pollen, som særligt findes i honning.

– Det, som virkelig slog hovedet på sømmet, var de her pollenfund. De viser, at det ikke er dyreafføring, men højst sandsynlig menneskeafføring, siger Anna S. Beck.

Hvorfor nogen i vikingetiden fandt på at bygge et lokum, som efter alt at dømme ikke har været udbredt i samtiden, er svært at sige, forklarer Anna S. Beck.

– Vi ved, at folk i vikingetiden rejste meget ud og derfor selvfølgelig tog guld med hjem, men de tog måske også nogle gode idéer med hjem.

– Man ved, at lokummer har været brugt i bysammenhænge på denne tid i York og Dublin, siger hun.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS