Årets første sommerdag: Pas på dig selv i solen

På årets første officielle sommerdag står solen højt på himlen, derfor bør du beskytte dig.

Offentliggjort Sidst opdateret

Anden pinsedag i 2020 er noget helt særligt. Det er ifølge Danmarks Meteorologiske Institut også årets første officielle sommerdag med temperaturer helt op til 25 graders varme.

Det betyder formentlig at en stor del af danskerne skal spendere dagen udendørs i de varme stråler. Men husker man ikke solcremen, kan det blive en alvorlig affære, for der er mange ting at huske inden man solbader.

Skader på huden

Det er svært at holde sig i skyggen, når solen endelig kigger frem i det danske ganske land. Og mens mange solhungrende danskere elsker solen, så gør din hud ikke.

Faktisk er der stor risiko for, at din hud tager skade, når du solbader. Det kan enten være ved solskoldninger, soleksem, ældning af huden eller i værste tilfælde hudkræft.

Danmark har en af de højeste forekomster af hudkræft, der også dækker over modermærkekræft, i verden. Fra 2008 til 2012 har omkring 15.000 danskere årligt fået konstateret kræft i huden. Det fremgår af et faktaark fra blandt andet Miljøstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

Solens stråler

Derfor er det ekstremt vigtigt at kende til måder at beskytte huden mod de varme stråler på. Solens stråler består af synlige og usynlige stråler.

De usynlige stråler UVA og UVB, der også kaldes ultraviolette stråler, er skadelige.

UVA stråler er med til at ælde huden, og så er de medvirkende til at udvikle kræft i huden. UVB stråler er skyld i solskoldninger men også kræft i huden. Blandingen af UVA og UVB stråler er det, der gør kroppen brun.

SPF eller solfaktor

For at beskytte sig mod solen, er det vigtigt at benytte produkter, der har solfaktor, SPF. Med SPF menes der et produkts evne til at beskytte mod solskoldninger, som primært er rettet mod UVB stråler.

Hvis et produkts solfaktor eksempelvis er to beskytter produktet mod halvdelen af UVB stråler. Derfor kan det oftest ikke betale sig at bruge produkter med en højere solfaktor end 15, da man her er beskyttet mod 93 procent af alle UVB stråler, fremgår det af Miljøstyrelsen.

Det kan også være en fordel at sikre sig, at den solcreme man benytter også beskytter mod UVA-stråler, da det langtfra er alle solcremer, der gør det.

Tre råd om brug af solcreme

– Husk at bruge nok: Du bør bruge, hvad der svarer til en håndfuld solcreme per påsmøring. Den anbefalede mængde står oftest også på emballagen.

– Faktoren: I Danmark bør man som minimum bruge faktor 15, men for folk, der har en mere udsat hud, kan en højere faktor som faktor 30 være nødvendig.

– Solcremen fra sidste år: Den kan sagtens bruges, viser test fra Forbrugerrådet Tænk. Hold alligevel øje med, at cremen fortsat har samme konsistens, og at den ikke lugter. Er det ikke tilfældet, kan solcremen fint bruges.

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Kræftens Bekæmpelse.

Men for at solcreme virker bedst, skal man sørge for at bruge en ordentlig mængde og smøre sig ind hyppigt.

Brug sidste års solcreme

Der er mange, der har en solcreme stående i skabet fra sidste år. Det er formentlig også den, der bliver taget frem og benyttet for manges vedkommende. Og ifølge Forbrugerrådet Tænk så fungerer det faktisk helt fint.

I deres nylige test har de undersøgt om solfaktoren i flere åbnede solcreme med faktor 50 eller derover fortsat holder efter at have stået et år hengemt. Testen af solcremernes holdbar viste, at samtlige solcremer holder den lovede solfaktor. Faktisk så godt, at de – selv efter et år – beskytter mod både UVA- og UVB-stråler.

Hvis du alligevel skal prøve med en ny solcreme, kan det på ingen måde anbefales, at du laver den selv – og det er på trods af, at opskriften er overkommelig. Både Kræftens Bekæmpelse og flere læger advarer mod at lave sin egen solcreme, da de ikke bliver testet for deres virkning, dermed kan man heller ikke stole på, at de beskytter effektivt mod solens stråler.

I skyggen

Hvis du vil beskytte dig mest muligt mod solen, så foregår det altså ikke på en liggesol midt i den varmeste solstråle. Heller ikke på trods af, at du har taget godt med solcreme på.

Det bedste råd for at beskytte din hud er at flytte dig fra liggestolen i solen og tage et par ture ind i skyggen.

Det er vigtigt at give din hud ro fra solen, og det gøres bedst i skyggen. Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man opholder sig i skyggen mellem klokken 12 og 15, hvor UV-strålingen er værst.

Powered by Labrador CMS