Arbejdstilsynet bekæmper arbejdsulykker på byggepladser

Fra 2010 til 2014 skete der mere end 5000 faldulykker på danske byggepladser.

Offentliggjort Sidst opdateret

Arbejdsulykker på byggepladser i Danmark er noget, man fra Arbejdstilsynet løbende har fokus på. Eksempelvis fik 49 danske byggepladser i går besøg af Arbejdstilsynets repræsentanter.

I i den forbindelse med der uddelt 144 strakspåbud og påbud. 14 af byggepladserne havde fuldstændig styr på sikkerheden. Resten havde forskellige problemer af den slags, der bare ikke må være på byggepladser.

Den absolut mest hyppige ulykke på danske byggepladser er faldulykker. Tal fra Arbejdstilsynet viser, at der blandt de seks hyppigste arbejdsulykker på byggepladser i Danmark i perioden 2010 til 2014, først og fremmest er problemer med fald af forskellig art.

Der forekommer også en række andre ulykker, men problemet med fald fylder statistikkerne godt ud.

Arbejdsulykker på byggepladser skal bekæmpes med viden

I forbindelse med gårsdagens aktion var det åbenlyst, at det langt fra er alle byggepladser, der har styr på sikkerheden, heller ikke når det kommer til at dæmme op for fald.

– Der sker stadig alt for mange ulykker på byggepladser. Derfor er det vigtigt at fastholde fokus på sikkerheden. I går fokuserede vi bl.a. på risiko for faldulykker, og der så vi desværre mange eksempler på, at der bliver sløset med sikkerheden, fortæller tilsynschef i Arbejdstilsynet Lene Teilberg til pressemeddelelsen og fortsætter:

Eksempelvis konstaterede vi på en byggeplads, at lågerne på liftene blev holdt åben med plasticstrips. På den måde kunne de hurtigt komme ind og ud af liften nede på jorden. Men det indebærer naturligvis en stor risiko for, at man kan falde ud af liften, når den er oppe i luften, siger Lene Teilberg.

Dagens kontrolbesøg viser til gengæld også, at de ansatte på de forskellige byggepladser godt ved, hvordan man sikrer en arbejdsplads. Problemet ligger nærmere i at bruge den viden i praksis.

– Generelt oplevede vi, at der er viden om sikkerhed til stede på byggepladserne. Det er sådan set blot at komme i gang og bruge sin viden aktivt til at sikre et godt arbejdsmiljø og forebygge ulykkerne, siger Lene Teilberg.

I galleriet kan du se, hvilke andre ulykker, der sammen med fald udgør de hyppigste ulykkestyper på danske byggepladser.

Powered by Labrador CMS