Arbejdsgivere: Stop misbrug af social dumping
Brugen af udtrykket ‘social dumping’ har taget overhånd.
Det mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der efterlyser en klar definition fra fagbevægelsen. Det skriver Avisen.dk.
– Ingen ved egentlig rigtig præcist, hvad man taler om. Det kunne være rart, hvis man bare gad definere, hvad det er, når man taler om social dumping, siger underdirektør i DA Erik Simonsen til Avisen.dk.
Udmeldingen kommer i forbindelse med en stor undersøgelse, der viser, at halvdelen af danskerne mener, at østeuropæisk indvandring skader den danske økonomi.
Dermed tager hver anden dansker fejl, mener DA, der slår fast, at den lette omgang med udtrykket ‘social dumping’ er med til at forstærke det fejlagtige billede, lyder det fra arbejdsgiverorganisationen.
– Der er nogen, også i fagbevægelsen, der taler om social dumping som et spørgsmål om, at man ikke har fået endog meget høje lønninger, som ligger langt over de mindstelønninger, som er aftalt i overenskomsterne, siger underdirektør i DA Erik Simonsen til Avisen.dk.
Gunde Odgaard, sekretariatschef i 3F”s bygge,- anlægs- og trækartel, kan godt genkende, at “social dumping” til tider bruges meget bredt.
– Udtrykket har eksisteret i mange år, og man bruger det lidt i flyvende flæng, og det er der sikkert både folk i fagbevægelsen og mange andre steder, der gør, siger Gunde Odgaard til Avisen.dk.
For ham går den klare skillelinje ved, om danske love og overenskomster er overholdt.Han peger dog på, at løn kun er en del af det samlede billede.
Ifølge Gunde Odgaard handler social dumping også i høj grad om, at udenlandske arbejdstagere ikke forstår deres rettigheder eller føler sig presset til ikke at kræve det , de har ret til.
– Spørgsmålet er, at om de får mulighed for at bruge overenskomsten. Vores overenskomst er jo aktive værktøjer, som man skal forstå og bruge, siger Gunde Odgaard til Avisen.dk.