Arbejdsgivere snyder de unge
Tal fra Jobpatruljen viser, at knap en femtedel af danske ungarbejdere selv skal finde en afløser, når de bliver syge.
Citathistorie:Fagbladet 3F
19 procent af de unge skal selv finde en afløser, når de bliver syge, selvom det er arbejdsgivers ansvar at sørge for at få udfyldt hullet i vagtplanen. Det er en stigning på to procentpoint siden sidste år.
Sådan lyder den foreløbige konklusion hos Jobpatruljen, der igen i år er på tur rundt i Danmark for at finde ud af, hvordan de danske ungarbejdere bliver behandlet på deres arbejdspladser.
Og igen i år viser deres opdagelser, at de unges arbejdsgivere ikke altid lever op til deres ansvar.
Det skriver Fagbladet 3F.
– De (arbejdsgiveren, red.) pålægger de unge et ansvar, som de ikke en gang får betaling for, fordi det er tidskrævende og omkostningsfuldt for arbejdsgiveren selv at stå for at få fordelt vagterne, siger Mette Lykke Nielsen, der er lektor på Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet.
To uger inde i Jobpatruljens tur rundt i Danmark har de talt med 1.396 ungarbejdere mellem 13 og 17 år. Tallene kan dog nå at ændre sig de næste par uger.
En af Jobpatruljens helt store opgaver er at oplyse fritidsjobberne om deres rettigheder og regler for arbejdsmiljø, når de besøger de unges arbejdspladser i løbet af sommeren.
Ikke de unges job
Jobpatruljen oplever år efter år, at de unge ikke er bevidste om, at det ikke er deres ansvar selv at finde en afløser, når de bliver syge.
– De unge tror, at det er en del af deres arbejde at finde en afløser, selvom de bruger deres fritid på det og ikke får løn for det, siger jobpatruljekonsulent Jon Henningsen.
Og ifølge Jon Henningsen føler en stor del af de unge, som i forvejen kender til deres rettigheder, ikke, at de er i en position, hvor de kan sige fra overfor deres arbejdsgiver. Han kalder relationen mellem den unge og arbejdsgiveren for ‘et ulige magtforhold’.
Og det kan Mette Lykke Nielsen nikke genkendende til. Som lektor på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet har hun i mange år undersøgt unges arbejdsvilkår.
– Man kan ikke regne med, at en ung i et sommerferiejob stiller sig op foran en arbejdsgiver og siger: ’Det er ikke mit job at finde en afløser’. De er selvfølgelig bange for at miste deres arbejde, så det ansvar kan man ikke lægge over på en ung, siger hun.
En del af de unge fritidsjobbere er ansat på restauranter og i de danske sommerlande. Det bekymrer Tina Møller Madsen, der er gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restaurant i 3F, at det er på denne måde, de unge bliver introduceret til arbejdsmarkedet på.
– Jeg bliver faktisk vred, når jeg hører, at så mange arbejdsgivere ikke kan finde ud noget så simpelt. Især når vi taler om unge mennesker. Når man er syg, har man lov til at være syg. Man kan ikke pålægges ekstra arbejdsopgaver, siger hun.