Arbejdsgivere: Kvinder skal fortælle om graviditet til jobsamtalen

Foto: Scanpix (Modelfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Hvis man som gravid kvinde er til jobsamtale, skal man fortælle den kommende arbejdsgiver om graviditeten.

Sådan lyder opfordringen fra chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening, Lise Bardenfleth, efter Politiken har beskrevet en sag om en kvinde, der tiede om sin graviditet. Arbejdsgiveren trak ansættelsen tilbage, da kvinden senere fortalte om graviditeten, og Ligebehandlingsnævnet har efterfølgende afgjort, at kvinden har ret til en godtgørelse på 65.000 kroner.

»Det, at ansætte en medarbejder, er en langtidsinvestering. Man ansætter ikke én, for at skille sig af med vedkommende efter to måneder. En arbejdsgiver gør en stor indsats for at vælge den rigtige medarbejder, netop fordi det er langtidsinvestering, og der betyder en graviditet ikke noget,« siger Lise Bardenfleth.

Hun kan dog godt forstå, at nogle kvinder lader være med at fortælle om en graviditet:

»Jeg kan sagtens forstå, at man ikke oplyser om en potentiel graviditet, for hvis man har oplyst det og ikke har fået jobbet, så vil man efterfølgende kunne sige til sig selv, at det kun er, fordi man oplyste det, at man ikke fik jobbet. Men jeg synes alligevel, man skal fortælle det, så man ikke starter et ansættelsesforhold på en løgn og er bagud på point og har et dårligt forhold til arbejdsgiveren fra begyndelsen,« siger Lise Bardenfleth.

Selv om der ikke er nogen tvivl om juraen, så rejser sagen alligevel et moralsk dilemma, og problemstillingen er det vanskeligste punkt i forhold til ligestilling på arbejdsmarkedet, siger Karen Sjørup, der forsker i køn og ligestilling på RUC til Politiken. Hun opfordrer ligesom Dansk Arbejdsgiverforening folk til »at spille med åbne kort«.

Powered by Labrador CMS