Arbejdsgivere advarer mod lovbestemt mindsteløn
Hvis Folketinget indfører lovbestemt mindsteløn, vil det være begyndelsen på enden for den danske model, hvor arbejdsmarkedets parter lægger arm og bliver enige om løn- og arbejdsvilkår.
Advarslen kommer fra Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), i kølvandet på en undersøgelse, der ifølge Information viser, at hver anden lønmodtager vil have Folketinget til at lovgive om mindsteløn.
»Hvis man inviterer Folketinget inden for her, vil konsekvensen med det samme være, at på nogle områder vil der ske meget grundlæggende og fuldstændig uoverskuelige ændringer i reguleringen af arbejdsmarkedsforhold i Danmark,« siger Jørn Neergaard Larsen til Berlingske Nyhedsbureau.
Lovgivning om mindsteløn vil ifølge DA-direktøren eksempelvis føre til øjeblikkelige ændringer for medarbejdere ansat i udenlandske virksomheder, der holder til i Danmark.
»Hvis man følger den her tanke, vil der ske en underminering af fagbevægelsens konfliktret i forhold til disse virksomheder fra dag ét.«
Lovgiver politikerne om løn, vil de ifølge Jørn Neergaard Larsen samtidig blive tvunget til at tage stilling til en lang række sidespørgsmål.
»Så vil hele undermineringen af den kollektive regulering af det danske arbejdsmarked være i gang.«
Dansk Folkeparti deler arbejdsgivernes syn på sagen.
»Det vil være begyndelsen på enden for det danske overenskomstsystem, hvis vi bare begynder at lovgive om lønnen. Skal vi have en lovbestemt mindsteløn, skal det komme som et krav fra lønmodtagerorganisationer og arbejdsgiverorganisationer,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).
Selv om hver anden lønmodtager i undersøgelsen, som Center for Arbejdsmarkedsforskning (Carma) ved Aalborg Universitet har foretaget, ønsker lovbestemt mindsteløn, afviser både Enhedslisten, SF og Socialdemokraterne idéen. Hvis man overhovedet skal bevæge sig ind på området, kræver det, at LO og DA hånd i hånd beder om politisk indgriben, siger arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S).
Det kommer ikke til at ske, understreger DAs Jørn Neergaard Larsen.
»Vi har en hovedaftale med LO om, at det her er noget, der skal reguleres gennem overenskomster, og den hovedaftale har vi i sinde at være loyal i forhold til.«
Fra den modsatte side af forhandlingsbordet siger LO-formand Harald Børsting, at han »absolut ikke« er tilhænger af lovregulering af lønnen.
»Lovgivning kan ikke spille sammen med aftalemodellen,« siger han til Information.